Данните за жертвите варират от 217 до 260, което означава, че това е най-смъртоносната атака в досегашните репресии на режима срещу протестите, които продължават вече единайсети месец.

Официалната сирийска информационна агенция САНА отрече армията да е обстрелвала няколко квартала Хомс, предаде Франс прес. "Някои сателитни канали излъчиха тази сутрин кадри с няколко трупа с оковани ръце, твърдейки, че са убити при обстрел от армията", се казва в съобщение на агенция САНА. "Всъщност това са трупове на невинни граждани, отвлечени и убити от въоръжени терористки групи", заявява САНА. Според нея става дума за продължаваща медийна кампания на "някои сателитни канали", която "изопачава, фалшифицира" новините и ги използва с подстрекателска цел.

Обстрелът на квартал Халидия на Хомс започнал според местни източници вчера вечерта около осем часа местно време. Напълно са унищожени 36 къщи. Има загинали и в други квартали. "Това е истинска касапница", заяви за АФП директорът на Сирийската обсерватория за човешките права Рами Абдерахман, който призова за незабавна реакция на Арабската лига.

По данни на арабската телевизия Ал Джазира, цитирана от ДПА, най малко 100 души са загинали, а 400 са ранени.

Хомс е обстрелван в момент, когато Съветът за сигурност на ООН се готви да гласува резолюция в подкрепа на призива на Арабската лига, която приканва президентът Башар Асад да се оттегли от властта. Очаква се Съветът да се събере на заседание днес следобед. Западни дипломати в Ню Йорк коментираха пред Ройтерс, че след кървавите събития в Хомс на Русия, която е против резолюцията, ще й бъде трудно да продължи да блокира приемането й.

След като бе разпространена новината за обстрела на Хомс, бяха нападнати няколко сирийски посолства. Петдесетина противници на режима на сирийския президент Башар Асад, предимно сирийци, нападнаха тази нощ посолството на
Сирия в Кайро. Те счупиха врата на посолството, потрошиха мебелите и техниката
на втория етаж. Опожарена е част от първия етаж. Това е второто нападение срещу сирийската мисия в египетската столица за една седмица.

В Лондон повече от сто души хвърляха камъни по сирийското посолство, счупиха няколко прозореца и скандираха лозунги срещу сирийския режим. Петима бяха арестувани, след като се опитаха да нахлуят на територията на посолството, предаде Ройтерс.

Демонстранти нахлуха в комплекса на сирийското посолство в Кувейт, чупиха прозорци, смъкнаха националния сирийски флаг и издигнаха знамето на опозицията срещу режима на Башар Асад,

Полицията на Берлин съобщи, че 20 души са проникнали със сила в посолството на Сирия в германската столица и са нанесли материални щети. Всички мъже са били сирийци или от сирийски произход. Те унищожили мебелировка в сградата и изписали със спрей лозунги по външната стена. При напускането на посолството те са били задържани за кратко.

Петдесетина демонстранти, повечето сирийци, успяха рано сутринта да влязат в посолството на Сирия в Атина. Те изпочупиха стъкла на прозорци и изписаха антиправителствени лозунги по стените, съобщи полицейски източник. Полицията задържа 12 сирийци и един иракчанин.

Спонтанни митинги имаше пред сирийските мисии във Великобритания, Германия и САЩ. Засега не е ясно какво е накарало сирийската армия да предприеме толкова интензивен обстрел, отбелязва Ройтерс. Според някои антиправителствени активисти ударът срещу града, известен като един от бастионите на съпротивата, бил предизвикан от вълна от дезертьорства от разположените в града въоръжени сили. Според опозиционния Сирийски национален съвет режимът готви подобни удари и около Дамаск, и срещу северния град Джиср аш Шугур.