В конфликта, който на 15 март ще навлезе в седмата година, са загинали 353 935 души. От тях 106 390 са цивилни, от тях 12 513 жени и 19 811 деца.

Сред загиналите има 63 820 сирийски военни, 58 130 са членове на проправителствени сили - от тях 1630 са бойци на Хизбула.

Убитите джихадисти и ислямисти във войната са 63 360, а убитите бойци на други сили - на неджихадистки бунтовнически групи, кюрдски отряди и сирийски военни, които са дезертирали, са 62 039.

Нараства броят на убитите деца

Все повече деца биват убивани в конфликта в Сирия, предупреди днес Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ), цитиран от Франс прес.
В доклад, публикуван днес, УНИЦЕФ подчертава, че миналата година в Сирия са били убити с 50 процента повече деца, отколкото през предходната, и предупреждава, че настоящата година се очертава още по-мрачна.
Близо 200 деца са били убити в бунтовническия анклав край Дамаск Източна Гута при бомбардировки на правителствените сили от февруари по данни на Сирийския център за наблюдение на правата на човека. Според неправителствената организация 20 процента от жертвите на офанзивата са деца.

В доклада УНИЦЕФ цитира Сами, дете от Южна Сирия, което сега е бежанец в Йордания: "Излязох да си играя в снега с моите братовчеди. Падна бомба. Видях ръцете на мой братовчед да се откъсват пред очите ми. Загубих и двата си крака."

Директорът на УНИЦЕФ за Близкия изток Герт Капелере подчерта, че "децата инвалиди са изложени на реален риск да бъдат пренебрегвани и заклеймявани, докато конфликтът продължава безмилостно".

Според Детския фонд на ООН около 3,3 милиона деца в цяла Сирия са изложени на риск.

Евакуация ранени в Източна Гута

Най-голямата бунтовническа групировка в сирийския район Източна Гута съобщи, че се е договорила с руските сили за евакуацията на ранени от анклава, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Групировката "Джайш ал Ислам" (Армия на исляма) каза, че споразумението с руснаците е било постигнато посредством ООН. Ранените ще бъдат евакуирани поетапно. Не става ясно дали те са цивилни или бунтовници. Не става ясно и кога ще започне евакуацията и къде ще бъдат отведени евакуираните.

Офанзивата на сирийските правителствени сили за връщане на контрола върху Източна Гута и започнала преди повече от три седмици, отне живота на над 1000 цивилни. Офанзивата се провежда с руска военна подкрепа.