Стафан де Мистура призова руския президент Владимир Путин да прояви смелост и да убеди сирийския режим да приеме нови избори, "за да бъде спечелен мирът", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В интервю за швейцарската обществена телевизия Ер Те Ес, Де Мистура каза, че военна победа не е достатъчна, както показа хаосът, последвал в Либия падането на режима на Муамар Кадафи.

След като президентът Путин обяви военна победа в Сирия, "трябва веднага да последва политически процес, обхващащ всички, за да има нова конституция и нови избори", каза пратеникът на ООН.

Тези два въпроса са основна тема в осмия кръг на преговорите за Сирия, започнал на 28 ноември в Женева. Де Мистура е посредник в преговорите между сирийската опозиция и правителството в Дамаск.

Г-н Путин трябва да убеди правителството (на Сирия), че няма време за губене, продължи Де Мистура.

"Някой може да мисли, че е спечелил териториалната война, но това е временно. Трябва да бъде спечелен мирът и за това е необходима смелост да бъде накарано правителството да приеме нова конституция и нови избори с ООН", каза той.

Де Мистура показа карта на Сирия с различните зони под контрола на режима, на бунтовниците и на джихадистите. Той подчерта, че ако бързо не бъде постигнат мир, има опасност от разпокъсване на Сирия, каквото никой не иска.

ТАСС цитира Де Мистура, че делегацията на правителството на Сирия не е готова на преки преговори с опозицията в Женева, въпреки че опозицията е изразила готовност за такива преговори.

"Това предизвиква съжаление, но в дипломацията има много начини да се разговаря и с едните, и с другите", добави той.