Руски изтребител е прелетял, непреднамерено, съвсем близо до самолет на оглавяваната от САЩ международната коалиция в сирийското небе по-рано този месец, заяви пожелал анонимност американски източник от сферата на отбраната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Източникът каза, че случаят е от вечерта на 17 октомври. Тогава руският самолет е загубил представа за местоположението си и прелетял пред носа на коалиционния самолет, достатъчно близо, за да бъде усетена въздушната струя от двигателите му, заяви още той.

Американските и руските военни имат механизъм за комуникация, чиято цел е да намали риска от сблъсъци и други произшествия по време на въздушните им операции над Сирия.

Гражданските и военните власти на САЩ провеждат видеконферентни разговори с руските си колеги, в които обсъждат мерките за безопасност на операциите. Преди този случай имаше и други, в които руски и американски самолети минаваха съвсем близо едни от други.

През септември руски изтребител прелетя на 3 м от американски разузнавателен самолет над Черно море, отбелязва Ройтерс.

Водената от САЩ коалиция създаде гореща линия с руските си колеги, за да могат двете страни да съобщават за приблизително си разположение и мисиите на самолетите, избягвайки застъпване на действията на едно и също място и в едно и също време.

В този случай американският пилот неуспешно се е опитал да се свърже с руския самолет чрез радиоканал за спешни случаи.

Руското министерство на отбраната съобщи днес, че генералният щаб на руската армия е поискал от президента Владимир Путин разрешение да възобнови въздушните удари срещу бунтовници в сирийския град Алепо, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Бунтовническа атака в Алепо

Сирийските правителствени сили отблъснаха по-рано днес бунтовническа атака в Алепо и нападение на джихадистката групировка "Ислямска държава" близо до северния град, съобщи държавната информационна агенция САНА, цитирана от Асошиейтед прес.

Сирийската армия и съюзнически милиции отбили атаки на няколко фронтови линии около контролираните от властите западни квартали на Алепо. Те освен това отблъснали нападение на "Ислямска държава" срещу Военновъздушната академия източно от града.

Бунтовниците започнаха голяма офанзива, за да пробият обсадата, наложена от правителствените сили, на контролираните от тях източни квартали на Алепо.

Те засипаха западната част на града с "дъжд от ракети", който уби най-малко 15 и рани над 100 цивилни, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека.