На основата на плана, съгласуван по време на срещата, за елиминирането на сирийските химически оръжия ще бъде изработена резолюция в Съвета за сигурност на ООН по седма глава от Хартата на ООН, която предвижда използване на сила, в случай че изискванията в споразумението не бъдат изпълнени.

Това съобщи Джон Кери след преговори с руския външен министър, предаде РИА Новости, цитирана от Агенция "Фокус".

Възнамеряваме да предприемем мерки по глава 7, в случай че Сирия не сътрудничи по въпроса за химическото оръжие”, каза Кери.

Сергей Лавров: ООН ще предприеме действия

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Съветът за сигурност ще предприеме действия, ако Сирия наруши задълженията си, произтичащи от международната Конвенция за забрана на химическите оръжия.

В случай че тези изисквания не бъдат изпълнени или в случай че някой използва химически оръжия, Съветът за сигурност ще предприеме мерки съгласно глава 7 от Хартата на ООН”, каза Лавров на обща пресконференция с американския държавен секретар Джон Кери, която сложи край на тридневните преговори.

Джон Кери: Русия и САЩ успешно си сътрудничат по всички двустранни въпроси

Русия и САЩ успешно си сътрудничат по всички двустранни въпрос, дори и по тези, които медиите определят като спорни. Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери след среща с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров в Женева.

Ние успешно сътрудничим с Русия по въпросите за Сирия, както и за други въпроси, като Иран, Северна Корея, Световната търговска организация и по други теми, въпреки че много от тях са определяни от пресата като предмет на разногласия”, каза Кери.

Франция приветства пробива за Сирия

Франция приветства споразумението, достигнато в събота между Русия и САЩ, за елиминирането на сирийските химически оръжия. Министърът на външните работи на Франция определи плана като пробив.

Планът е значителна стъпка напред”, каза Лоран Фабиюс в изявление, разпространено след края на преговорите между руския външен министър Сергей Лавров и американския държавен секретар Джон Кери.

Проектоспоразумението бележи важен напредък, се казва в комюнике на Фабиюс. Франция обаче ще вземе предвид доклада на инспекторите на ООН за химическата атака край Дамаск, който ще бъде публикуван в понеделник, за да определи позицията си, добавя ръководителят на френската дипломация.

Очаква инспекторите на ООН, които разследваха химическата атака на 21 август, да огласят заключенията си в понеделник.

Според генералния секретар на ООН Бан Ки Мун докладът ще покаже категорично, че в Сирия е използвано химическо оръжие. Задачата на инспекторите не бе да определят кой е отговорен за тази атака, отговорността за която Западът хвърля върху режима в Дамаск.

Фабиюс заедно с американския държавен секретар Джон Кери и британския външен министър Уилям Хейг ще се срещнат в понеделник в Париж, за да обсъдят съдържанието на споразумението, както и условията за одобряването му и за прилагането му.

Във вторник е предвидено кратко посещение на Фабиюс в Москва. Преди това в неделя той ще бъде в Пекин за среща с китайския външен министър Ван И, с когото ще разговаря за кризата в Сирия.