Причината е, че това ще доведе до парадокс - ако се сложи такъв етикет, това значи, че въпросният продукт не може да е на пазара, защото става въпрос за храни и то от първа необходимост. Това обясни пред bTV Диляна Славова от Националната асоциация на млекопроизводителите по повод обявената от Мирослав Найденов вчера наредба за „чисти храни” и особено млечни продукти.

Млечните продукти с растителни мазнини трябва да носят етикет „Вредно за вашето здраве", както се слага на цигарите. Такъв етикет засега обаче не може да се сложи, тъй като има хора от бранша, които са против новата наредба за млечните продукти, каза Найденов. По думите му саламурено сирене с растителни мазнини е срам за България.

„Практиката в останалите страни е да има производство на високо- и нискобюджетни продукти, като последните не могат да носят етикета „млечни продукти”, обясни Славова и допълни, че "ние не откриваме топлата вода, но правилата тук не са ясни".
Повечето фирми у нас правят същото – и истински, и имитиращи продукти. Тя е категорична, че трябва да има строги правила за етикецията.

Друг представител на бизнеса в сектора - Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите, предположи, че земеделският министър е изразил по-скоро лично убеждение като потребител, че продуктите с растителни мазнини трябва да се отделят с надпис „вредни за здравето”.

Според Зоров решението на проблема с имитиращите продукти също се корени в разграничението в етикецията, която трябва да упоменава съдържанието на мазнини от растителен произход.

Бизнесът с палмово масло е за милиарди и лобито е много силно, каза вчера Мирослав Найденов.