В три от трите проби продуктите на въпросния производител са показали наличие на немлечни мазнини в сирене, предаде БНР.

"Засега обаче нямаме право да знаем кой е нарушителят. В момента юристите обсъждат това, защото има един казус, който не ми позволява да ви кажа имената на фирмите", допълни директорът на БАБХ.

Докато юристите решават, а потребителите сме в неведение, инспекторите продължават да изследват по пет проби на ден от различни точки в страната.

"Пробите се взимат изключително и само почти от търговска мрежа, за да не се взимат от предприятия, за да избегнем фактора, предприятието едва ли не да каже от коя партида да се вземе, няма такова нещо", каза още Дамян Илиев.

Що се отнася до данните на "Активни потребители" за нарушения при сиренето, в агенцията подхождат скептично и намекват за търсене на сензации. Преди няколко дни от асоциацията представиха резултатите от изпитване на 36 марки краве сирене на тема: „Краве ли е кравето сирене?“.

"Изненадан съм, че ние не сме били уведомени, защото пробите, за да имат юридическа стойност, трябва да са взети в присъствие на официален ветеринарен лекар. И все пак, агенцията ще провери твърдението на неправителствената организация", обещава доктор Илиев и признава, че производителите наистина използват всякакви трикове за печалба като например, по-кратък срок зреене на сиренето.

"Тука вече говорим за измама. Той или го продава с повече вода, за повече пари, това е цялата работа", обясни шефът на БАБХ.

За груби нарушения в новия закон глобата е пет хиляди лева. Докато той влезе в сила, санкцията е само 1000 лева.

Вчера пък екип на Комисията за защита на потребителите и специализираната лаборатория към Министерството на икономиката взе проби от различни видове сирена. Резултатите ще станат ясни до 2 седмици.