Това съобщиха от пресцентъра на ДСБ, цитирани от "Фокус".
Според предварителните данни, Светослав Малинов и Прошко Прошков печелят първичния вот на десницата в София. Румен Христов обаче печели гласовете в провинцията, по неокончателни резултати.
Предстои да се съберат данните и да се сметне действително кой ще е кандидатът на Синята коалиция за президент наесен.

Окончателните резултати от гласуването на предварителните отворени избори ще станат ясни на 13 юни.

Точно в 20.00 часа вратите на изборните секции на предварителните избори за кандидат за президент на България и кандидат за кмет на София от Синята коалиция затвориха врати.

Във вота имаха възможност да участват всички граждани на България. Независимо дали са членове или не на двете десни партии, своята бюлетина пуснаха и сини, и тъмносини и червени, а вероятно и симпатизанти на другите политически партии. Пред камерите и фото обективите на столичните журналисти сините заявиха, че гласуват за "новото поколение" в политиката и за честен диалог, предаде БГНЕС.

Към 18.00 часа в София правото си на глас бяха упражнили 19 500 души, а в цялата страна, заедно със столицата - над 58 000. На територията на страната бяха открити 654 секции по постоянен адрес. В битката за президентския вот се впуснаха Румен Христов от СДС и Светослав Малинов от ДСБ, а за кандидат за кмет на столицата се конкурират Прошко Прошков от ДСБ и Владимир Кисьов от СДС.

Още в началото на изборния ден лидерът на ДСБ Иван Костов призова всички симпатизанти на Синята коалиция да гласуват, за да не допуснат някой да открадне изборите. Ако избирателната активност е малка с нечисти намерения, тези избори могат да не бъдат честни и почтени, сподели още той.

"Моментът е подходящ точно за новото поколение, което ние с Прошко Прошков олицетворяваме. Ние не носим негативите на прехода", отбеляза кандидатът за президент на ДСБ Светослав Малинов.

Лидерът на СДС Мартин Димитров пък е напълно убеден в успеха на кандидатите на Съюза за демократичните сили. Новият президент трябва да е нова посока, защото имаме нужда от категорична алтернатива, заяви председателят на сините. Изненадващо той предложи на ДСБ ако иска да бъде истинска опозиция, да изтегли зам.-министрите си в това правителство.

Кандидатът за президент на СДС Румен Христов днес гласува с ясната убеденост, че страната има нужда от промяна.

"Изпитах чувство на огорчение, че СДС беше разцепен и се налага да ходим на предварителни избори. Все ми се струва, че, ако не се беше случило това разцепление, днес Съюзът на демократичните сили щеше да бъде далеч по-силен и по-влиятелен, призна от своя страна Петър Стоянов, който беше вторият демократично избран президент на България.

Аз гласувах да има честен диалог с избирателите, да има правила и против уговорените мачове, заяви евродепутатът от Синята коалиция Надежда Нейнски, след като упражни правото си на глас на предварителните избори и допълни : "Смятам, че в тези избори има твърде много претенция навсякъде, но и че хората са достатъчно смели и ще дадат подкрепата си за автентичните демократи".

Кандидатът за кмет на София на левицата Георги Кадиев също имаше желание да гласува под зоркия поглед на медиите и след като пусна своята бюлетина заяви, че е гласувал, за да подкрепи нормалността да има честни избори, да има вътрешнопартийни избори. Той е убеден, че бъдещето на България минава през "трупа" на ГЕРБ.


Последна актуализация в 22.10 часа