По първоначални данни плажуващите в Синеморец софиянци - Петър Тодоров, 50-годишен, и Христо Стефанов, на 48 години, чули виковете на давещи се деца, влезли в морето.
В морето обаче имало силно мъртво вълнение "сологан", което според специалисти в момента е между 2 и 3 бала, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас.

Децата са момиче и момче на две приятелски плажуващи семейства. Когато те започнали да викат, бащата влязъл и извадил момчето, а двамата мъже се притекли на помощ на момичето. Те успели да го изкарат на по-плитко място, но вълнението ги отнесло навътре във водата. Телата им са извадени от екип на Регионален граничен сектор – Бургас.

Удавниците са намерени в морето срещу плажа „Черноморец”, уточни пред „Фокус” Георги Паздеров - директор на Регионалната здравна инспекция в Бургас. „Случило се е много скоростно, морето не е изхвърлило труповете, нито е станало близо до брега, за да има спасителни и реанимационни мероприятия”, уточни той.

Кметът на Синеморец Костадин Динков пък разказа, че след инцидента се е наложило до търси съдействие от концесионера за издирване на 11-годишно дете. Майка му подала сигнала, че то също е удавено, тъй като не могла да го открие. То обаче е било намерено. Оказало се, че се е скрило от уплаха, след като е станало неволен свидетел на удавянето.
Двамата спасени също са много уплашени, но в добро физическо състояние.

„Въпреки, че плажът е неохраняем го посещават много хора. Лично аз съм слагал табелите на български, английски и руски език”, каза още кметът.
Когато на плаж „Бутамята” имало червен флаг, хората предпочитали да посещават неохраняемия „Липите”.

Полицията в Царево работи по изясняване на инцидента.

Точно преди две години 44-годишен софиянец се удави в морето край къмпинг "Арапя", след като спаси 9-годишно момче. Тогава загина бащата на детето, с когото влезли да ловят миди, и още един мъж на 39-години, който също помагал за спасяването му.

През лятото на 2008 година пък трима рокери и 17-годишно момиче се удавиха край къмпинг "Силистар". Тримата мъже, двама от които братя, скочили във водата да спасяват приятелката на единия и всички намериха смъртта си.

Днес е Илинден и според народното поверие в този ден морето взема жертви.

Момче на 14 години е изчезнало във водите на Дунав, опитвайки се да спаси майка си. Информацията беше потвърдена от "Гранична полиция" в Русе, предаде БТА. Произшествието станало около 15.40 ч. на "Конския плаж" под хотел "Рига".
Според очевидци майката била във водата, когато започнала да вика за помощ. Синът й се хвърлил да я спасява, но преди да стигне до нея, изчезнал във водите.
35-годишната жена била извадена от спасители на брега и транспортирана с кола на "Спешна помощ" в русенската болница. Катер на "Гранична полиция" издирва тялото на момчето.

БГНЕС събощи, че Семра Хусниева завела двете си деца – Рашид и по-малкия му брат Айхан, на плаж край реката. Виковете на по-малкия й син били чути от Михаил Маринов и Светослав Керчев, които били на кея.
"По едно време, на едно разстояние от около 200 м чухме викове и писъци, но първоначално не разбрахме за какво става въпрос. Предположихме, че може би някой се дави и хукнахме нататък. Хвърлихме дрехите във водата и влязохме в реката. Майката вече потъваше, не даваше признаци на живот", разказаха двамата млади мъже, които спасили жената. Те коментираха, че е имало няколко души, които само са гледали какво става, но не са се опитали да извадят давещите се.

Това е първият инцидент за тази година в Дунав. Въпреки че има заповед на кмета на Русе от 30 март, с която се забранява къпането в реката, русенци не я спазват.