Повод за нея е пълният списък с имената на некоректните длъжници на банката, който синдиците публикуваха миналата седмица.

"Тези дни се наблюдава изключителна активност при синдиците на фалираната от действията на държавните институции Корпоративна търговска банка АД. Очевидно, назначенията на Владислав Горанов и Радослав Миленков са притеснени от нарастващото обществено недоволство от тяхната дейност. Още по-притеснени изглеждат действията на истинския ликвидатор на банката Пеевски и на неговия партньор Борисов", написа в личния си сайт Цветан Василев.

По думите му "нескопосаното четиво на двете лица (синдици), отговорни за осребряването на имуществото на банката (едното от които е в отчайващ конфликт на интереси, предвид факта, че поне до края на май 2014 г. е поддържал сметки на фирми в ликвидация в банката)", налага няколко основни извода.

За да не звучат голословно неговите констатации, той формулира "няколко групи доказателства":

I. Неизвестно защо в "доклада" отсъстват нееднократно изнасяните в пресата и свеждани до знанието на Прокуратурата случаи на кражба на имущество, чието придобиване е финансирано от банката. Главни действащи лица в тях са основният свидетел на Прокуратурата Бисер Лазов и неговата крадлива групичка.

Сред най-скандалните от тях са кражбата на централата на КТБ на пл. "Гарибалди", кражбата на бившата сграда на София Прес (станала обезпечение по кредити на фирми на Пеевски в Първа инвестиционна банка), кражбата на 160 дка регулирана земя на първа линия между Бяла и Обзор, кражбата на 120 дка регулирана земя във Велинград, кражбата на недовършен хотелски комплекс в Катарино (Разлог), кражбата на 50% от двете газоразпределителни компании Си Ен Джи Марица и Метамодул с помощта на фирми на друг длъжник на банката – Велин Георгиев (Оранжерии Петрич). Вложените инвестиции в тях, а и пазарните им оценки, надхвърлят 140 милиона лева. Нещо повече – не са направени и най-малки опити за използване на възможностите на закона за връщането им в патримониума на КТБ.

II. Отсъстват и съвместните “операции“ на лицето Лазов с приписания ми в "доклада" Веселин Бушев по отклоняването на активите на ИПС и Инфраструктурна компания (над 40 милиона лева). Подобна е съдбата и на ГИПС-Кошава, в чиято модернизация само са инвестирани над 30 милиона лева. Обикновено чевръстите в писането на сигнали до Прокуратурата синдици (когато целта е аз да бъда допълнително атакуван), сега са неми. Както сляп и ням е и общественият обвинител.

III. Безотговорно и вредоносно управление на активите на КТБ под техен контрол

Василев дава и "най-драстичните примери в това отношение", като изрежда няколко компании и предприятия, сред които "Петрол", "Виваком", "Дунарит", "Авионамс" и други. Цялото изявление можете да прочетете ТУК.

"[1] ОПГ – Ояла се Профанизирана Глутница. По подразбиране може да се тълкува и като (O)рганизирана (П)рестъпна (Г)рупа. При добро желание и обществен натиск от имената с удебелен шрифт, чрез различни комбинации могат да бъдат формирани "ен" на брой ОПГ-та. Лидерите на групите са известни на голяма част от хората. Споменатите институции могат да излъчат поне по един виден представител. Не ми е ясно само как Прокуратурата ще впише своите в тази схема!"