Преди дни Димитров призова в писмо запечатаното предприятие длъжник да бъде оставено да работи, защото това е единственият начин да изплати задълженията си. Писмото бе публикувано на 13 март, три седмици, след като по искане на синдиците Окръжният съд в Русе постанови обезпечителна мярка - запечатване както на производствените помещения, така и на административната сграда.

В писмото се казва, че синдиците на КТБ "организират активно мероприятие срещу нас, в пълно незачитане на усилията ни да изпълним ангажиментите си", както и че "действията им са насочени към унищожение по най-бързия начин на предприятието".

Димитров твърди още, че на 3 март синдикът Росен Милшев и частният съдебен изпълнител Милкана Македонска са влезли и са извадили вещи, без той да е получил протокол и опис.

"Временният синдик няма правомощието да дава каквито и да било вещи без мое съгласие. Да запечаташ предприятието, а няколко дни по-късно сам да изнасяш имущество от него без уведомление и без съгласието на лицето, управляващо и представляващо дружеството, мога да определя единствено като целенасочено действие", пише Митко Димитров.

Според него държавата и обществото биха спечелили, ако предприятието работи и искат подкрепа.

Синдиците: Дължат 30 млн. лева

В отговор на писмото синдиците на КТБ пишат, че „Русенска корабостроителница Запад“ АД е един от най-големите длъжници на КТБ с непогасени кредити, задълженията по които са в особено големи размери – над 30 млн. лева. Като обезпечение по ползваните от завода заеми е учреден залог върху търговското предприятие на това юридическо лице, включващо всички негови недвижими, движими вещи и фактически правоотношения, обясняват те.

"До настоящия момент „Русенска корабостроителница Запад“ АД не погасява своите задължения към КТБ АД (н) въпреки многобройните съдебни производства, които сме завели срещу този длъжник. Вместо това, през последните дни се правят опити от страна на ваимно свързани фирми да се присвоят и малкото останали активи на дружеството, като целта на тези действия е КТБ АД (н) да не успее да събере вземанията си от „Русенска корабостроителница Запад“ АД. Получихме сигнали, че въпросните фирми дори са направили опити да режат за скрап цялото оборудване, намиращо се в производствената сграда на „Русенска корабостроителница Запад“ АД", пишат още синдиците.

Те допълват, че това е поредното от множество действия с цел източване и възпрепятстване на кредиторите да съберат вземанията. Те дават примери с договор на Корабостроителницата за отдаване под наем на цялото имущество, включващо и производственото предприятие (имоти, сгради, машини, съоръжения, инсталации, автомобили) за 2000 лева месечно без ДДС за 2 години.