Съгласно разпоредбите на чл.66, ал.2 от Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН) всеки кредитор от списъка има право в 14-дневен срок от обявяването на списъка на оспорените вземания към КТБ АД (н), т.е. до 11 декември 2015 г. (включително), да получи копие от подаденото срещу вземането му възражение и от доказателствата към него.

Копия на документите могат да бъдат получени в деловодството на Централно управление на КТБ АД (н) – гр. София, ул. „Граф Игнатиев” №10, както и в следните подразделения на КТБ АД (н): ФЦ „Благоевград“, ФЦ „Бургас“, ФЦ „Варна“, ФЦ „Плевен“, ФЦ „Пловдив“, ФЦ „Русе“, ФЦ „София-Запад“, ФЦ „София-Център“, ФЦ „София-Юг“, ФЦ „Стара Загора“, ОРМ „Красно село“, ОРМ „Младост-1“ и ОРМ „Южен парк“.

Според изискванията на чл.66, ал.3 от ЗБН в 7-дневен срок от изтичането на периода за получаване на копия, което в конкретния случай означава от 12 декември до 18 декември 2015 г. (включително), всеки кредитор с оспорено вземане има право да представи на синдиците на КТБ АД (н) писмено становище по възражението и да приложи доказателства.

В съответствие с чл.66, ал.4 от ЗБН синдиците в 40-дневен срок се произнасят с окончателно решение по постъпилите възражения, който започва да тече от 19 декември 2015 г.

Още вчера стана ясно, че целият списък от 8000 души на кредитори на КТБ е оспорен. Отделно има оспорени 177 вземания на физически и юридически лица. Включително е оспорено и вземането на ФГВБ, което е в размер на 3.7 млрд. лв.