Това се казва в становище на "Бромак", изпратено от адвокатското дружество на Менко Менков до председателя на Народното събрание Цецка Цачева и до други институции.

В становището се изреждат редица европейски директиви, които, според "Бромак", ще бъдат нарушени с подготвяните законови промени. Ако временните синдици се назначават по искане на Фонда за гарантиране на влоговете, се нарушава независимостта на съдебната система.

Също така не може да бъде сигурно, че ще бъдат защитени интересите на останалите кредитори в КТБ, пише още във въпросното становище.

Днес назначаването на временни синдици в КТБ ще бъде разгледано от бюджетната комисия в парламента. Текстовете трябва да бъдат гласувани по спешност, след като съдът отхвърли искането на Фонда за гарантиране на влоговете за назначаването на временни синдици, съобщи БНР.

Временните синдици ще могат да атакуват сделки със задна дата, предлагат вносителите на последните промени в Закона за банковата несъстоятелност. Идеята е да бъде поискан външен одит на Коропоративна търговска банка, а ако парите бъдат проследени, но не могат да бъдат намерени конкретно, виновните лица да отговарят с личното си имущество.

Временните синдици ще се назначават от съда по предложение на Фонда за гарантиране на влоговете и ще се отчитат пред министъра на финансите.