Преценявам, че беше грешка да казвам личното си мнение за отпадането на класа за прослужено време, защото то се прие като позиция на правителството. Лично изказвам съжаление за отзвука, който предизвикаха думите ми, личното ми мнение, изказано без някой да го е искал от мен.

Това каза вицепремиерът Валери Симеонов в Министерски съвет след среща с премиера Бойко Борисов и синдикатите.

„Съжалявам, че съм си изразил личното мнение, ще се постарая занапред това да не се повтаря“, заяви той.

Класовете за прослужено време трябва да отпаднат, каза на 13 юли пред журналисти в МС вицепремиерът Валери Симеонов след среща с работодателски организации. Това е един остатък от миналото, добави тогава той.

Бизнесът отдавна настоява за отпадане на класа "прослужено време".

По време на срещата премиерът Борисов е уверил синдикатите, че темата за клас „прослужено време” не стои на дневен ред. Това потвърдиха лидерите на двата синдиката.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов каза, че е излязъл успокоен от срещата. Освен за добавката, се е говорило и за това, което предстои на България, онази мъка с енергетиката (бъдещето на големите горивни инсталации в комплекса "Марица-изток", заплашени от затваряне по евродиректива) и за много други неща, добави той.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров пък заяви, че актуалните теми са доходите, кадрите, които липсват, увеличението на пенсиите, реформите в образованието и здравеопазването и по тях заедно ще търсим решение.

Пламен Димитров напомни, че клас "прослужено време" няма от 2007 г. Класът беше заменен с добавката за професионален опит и стаж, която е доста по-различна, обясни той.

Да сложим на масата това, което може да върне доверието на българите, че имат шанс родината им да не загине и да не изчезне в следващите 10-15 години, каза още председателят на КНСБ.

Наскоро председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) заяви, че премахването на класа за трудов стаж ще доведе до равнопоставеност между частния и държавния сектор. Това дали имаш повече години прослужено време, не означава, че си по-високо квалифициран, аргументира се тя.

От бизнеса са категорични, че ще продължат да настояват за отпадане на класа за прослужено време. Според КРИБ той създава неравноспоставеност пред наемния труд.

Интервю за Дир.бг с Румяна Георгиева - експерт и парламентарен секретар на КРИБ.


АНКЕТА: Да отпадне ли стажът за прослужено време?