Това съобщиха от пресцентъра на правосъдното министерство.

На срещата между синдикати и политическо ръководство се реши още, работната група за правилата за формиране на допълнително възнаграждение да се председателства от ресорния заместник-министър на правосъдието проф. Николай Проданов и в нея да участват представители на синдикатите.

Цачева се е ангажирала също така да информира синдикатите за конкретните числа в проекта на бюджета за 2018 г., касаещи дейността на двете дирекции. По думите й, чак след като Народното събрание приеме бюджета за 2018 г., ще може да се обсъждат конкретни параметри за увеличение на заплатите в ГДИН и ГДО, и за изравняване на допълните възнаграждения за специфични условия на труд с тези на служителите в МВР.

Цачева и Проданов са заявили, че приоритет на министерството е да се изравни статута на двете главни дирекции с целия сектор "Сигурност", както и ГДИН и ГДО да бъдат включени в Актуализираната стратегия за национална сигурност.

Следващата работна среща между синдикати и политическо ръководство ще се проведе, когато има яснота за конкретните параметри в законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2018 г.