Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) настоява за пълно, бързо, всестранно и безпристрастно разследване на инцидента до с. Горно Ябълково, община Средец.

Тази нощ при зверска катастрофа край Горно Ябълково загина един граничар, а шестима бяха ранени. Бойците са се връщали от акция край границата.

Да бъдат установени всички виновни длъжностни лица, които с действията или бездействието си са допринесли за нещастното развитие на ситуацията, и да им бъде потърсена дисциплинарна, а при наличие на данни за престъпление - и наказателна отговорност, се посочва в декларацията на синдиката. СФСМВР иска ръководството на МВР да направи публично достояние доклада, изготвен от комисията за проверка на условията по границата с Турция през ноември, и да посочи причините и отговорните описаните в него проблеми да продължават да съществуват.

В документа синдикатът предлага водачите на този тип превозни средства да бъдат предварително запознавани с терена и обстановката, и да преминат кратко обучение за управление в такива терени. За обезопасяване при пътуване и за недопускане на инциденти да се поставят дръжки, встрани от пейките, от вътрешната страна на каросерията, които да служат на служителите да се придържат по време на превоза по неравни пътища.

От синдиката припомнят, че според Закона за движение по пътищата в каросерията на товарен автомобил може да се превозват лица, които товарят, разтоварват, съпровождат, приемат или предават превозвания товар, като бъде осигурена тяхната безопасност. Броят им за всеки тон полезен товар е по един човек, но не повече от осем.

СФСМВР настоява министерството в най-кратък срок да излезе с програма, съдържаща спешни мерки, насочени към минимизиране на риска от повторение на подобни инциденти.

Междувременно башата на загиналия полицай обвини държавата за трагедията. Цялата работа се състои в това, че няма пътища, а машините са стари. Техника, която не е и за бракуване, въобще да не съществува на света такова нещо. Защото утре пак ще има някой като него да пострада. Не може държавата да си затваря очите за всичко, не може 240 човека да ни въртят на пръста си и да правят каквото си искат, не може, докога? Това заяви Васил Миланов, баща на трагично загиналия граничен полицай Асен Асенов.

През целия ден в свищовското село Ореш, където живеят родителите на Асен, пристигаха близки и роднини от цялата страна, за да подкрепят семейството в трагедията. 34-годишният Асен Асенов е трябвало да навърши 11 години служба като граничен полицай през януари 2015 г. Той е заминал на 18 декември на южната ни граница в командировка, която е трябвало да приключи на 29 декември. През останалото време е служил на граничен катер по Дунава в Свищов, където е живеел със съпругата си и двете си дъщерички – на 4 и 10 години. Жена му е била безработна, но е следвала висше образование.