В позицията на КНСБ, КТ "Подкрепа", БСК и КРИБ се настоява здравният министър Таня Андреева да внесе до края на седмицата в Министерски съвет законопроекта за промяна в бюджета на Здравната каса, а правителството да го одобри и внесе в парламента не по-късно от 15 юли, вторник.

"Заявяваме, че ако това не стане, ще бойкотираме работата на Надзорния съвет на НЗОК и ще призовем представителя на пациентските организации в Надзорния съвет да ни последва", се казва в декларацията, публикувана на сайта на КНСБ.

По-рано днес извънредното заседание на Надзорния съвет за набелязване на спешни мерки беше провалено заради липса на кворум, именно заради отказа на представителя на "Подкрепа" да участва. Лекарите също поставиха ултиматум до вторник да се приеме актуализацията, иначе "окачват престилките" - по думите на председателя на БЛС Цветан Райчинов.

В декларацията на синдикатите и бизнеса се подчертава още, че след тежки консултации в Народното събрание с тяхно участие (след първата им декларация) бе постигнато "крехко съгласие" между парламентарните групи на ГЕРБ, Коалиция за България и ДПС за законодателни приоритети до края парламента, който от вчера отново заработи.

"Главен проблем, около чието решение се изгради политическият компромис, е спешната нужда от актуализация на бюджета на НЗОК. В тази връзка, оценяваме като политически безотговорна позицията на министър-председателя Пламен Орешарски, с която се заявява отказ да се внесе съответният законопроект в Министерски съвет, а оттам – и в Народното събрание час по скоро", заявиха още профсъюзите и представителите на работодателите.
Вчера премиерът обяви, че не вижда основания за актуализация на бюджета на НЗОК.

Те призоваха лидерите на БСП и ДПС - "партиите, които подкрепят правителството", да гарантират изпълнението на поетия от тях политически ангажимент за спешна актуализация на бюджета на НЗОК.

Не се бави актуализацията на бюджета на НЗОК и ще има време това Народно събрание да я приеме, увери обаче зам.-министърът на финансите Людмила Петкова, която е и член на Надзорния съвет на Касата, цитирана от БТА.

Тя посочи, че в момента МФ прави анализ откъде и какви средства могат да бъдат намерени при евентуална актуализация. Петкова добави, че трябва да се предприемат мерки, които да действат не само тази година.

Зам.-министърът заяви, че събираемостта на здравните вноски в приходната част на бюджета върви много добре.

АНКЕТА: Ще се съобразят ли политиците с ултиматума?

АНКЕТА: Да се актуализира ли бюджетът на НЗОК?