В дните на Ханука свещниците, поставени на прозорците, не озаряват единствено еврейските домове. Тяхната светлина ни показва, че най-голямото чудо да живеем заедно в мир, взаимност и разбирателство е в ръцете ни.

Вярвам, че само след броени дни отново заедно ще отправим молитва идващата 2018 година да донесе на нашата родина повече спокойствие и благоденствие, а на всички нас здраве, семейно щастие и уют.

Това заяви президентът Румен Радев, който заедно със съпругата си Десислава Радева участва в церемонията в Централната софийска синагога за запалване на свещите на Ханука – Празникът на светлината, съобщи прессекратариатът на държавния глава.

„Щастливи сме с моята съпруга да бъдем тази вечер заедно с вас в Софийската синагога и заедно да отбележим Ханука. За мен е чест да запаля една от свещите в Ханукията и да продължа институционалната традиция българският държавен глава да отбележи съвместно с еврейската общност в България този красив празник на светлината“, заяви президентът.

Той подчерта, че българската нация умее да отбелязва съвместно празниците на всички свои общности.

Румен Радев отбеляза, че именно нашият народ не даде своите евреи и българското чудо на спасението в мрачните дни на Втората световна война не е случайност и изрази общата скръб за онези, които са били изпратени на сигурна смърт.

„Ако днес крайният национализъм и екстремистките политически разбирания се опитват да се прокраднат в нашето ежедневие, да пренапишат нашата история и да заразят с омраза децата ни, то, уверявам ви, ние ще бъдем отново заедно в борбата за доброто и справедливостта“, подчерта в словото си президентът.