Нареждането му е по повод решението на Светия синод във всички служби Симеон Сакскобургготски да се споменава като цар на българите.
 
Президентът Росен Плевнелиев също призова Светия синод да преосмисли решението си

Врачанският митрополит Калиник разпореди на свещениците в епархията да не оскърбяват миряните и независимо от личното си мнение да спазват досегашната форма на богослуженията в храмовете.

"Нямаме писмено нареждане от Светия синод по случая, а без него не можем да променяме реда на богослуженията си", обясни викария на Врачанската митрополия епископ Киприян, цитиран от врачанския сайт tribali.info.

Ще изчакаме окончателното приемане на документа по въпроса, което може да стане едва на следващото заседание на синода през юни", обяснява още  той.

Владиката Калиник и епископ Киприян не присъстваха на тържествата в Плиска и Варна по случай 1150-годишнината от покръстването на българите.

Дали носи човек една титла, или изпълнява дадената длъжност – това са съвсем различни работи. Нито застрашава републиката по никой начин, пък мисля, че съм се доказал и аз моята лоялност към републиката, служейки като премиер, нито пък трябва някой да се чувства обиден”, заявява Симеон Сакскобургготски в интервю пред БНТ.