Това заяви адвокатката на Симеон Сакскобургготски Ели Христова тази сутрин пред Нова телевизия.

Вчера държавата промени стратегията си по казуса и се отказа от споразумение с фамилията Сакскобургготски, с което част от царските имоти да бъдат върнати, и заяви, че ще продължи да води съдебни дела. От ГЕРБ пък заявиха, че ще предложат всички партии в парламента да решат как да се действа окончателно. Депутатите трябва да решат дали да приемат специален закон, какъвто гласува Народното събрание през 2009 г., когато отмени правото на Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза да се разпореждат с реституираното си имущество.

"Искам изпълнителната власт да не се оттегля от казуса с царските имоти, защото в делата държавата се представлява от регионалния министър и земеделския министър (по делото за горите)", допълни Христова.

Тя призова Министерският съвет да подготви законопроект за царските имоти, защото има голяма експертиза по темата.

"Създадената специална работна група стигна до извода, че след като Конституцията и КС предвиждат обявяването на един закон за противоконституционен, то и Народното събрание трябва да се произнесе. Премиерът е поставил така въпроса, че да се помисли за по-внимателен анализ и мисля, че това би било постигнато, коментира още Христова.

Според нея съдиите по делата са професионалисти, но имат притеснения от обществения отзвук и именно затова е необходима нормативна база до казуса.

"Въпросът трябва да бъде решен изцяло, без възможност да бъде ревизиран по един или друг начин. Това означава държавата да реши окончателно и по справедлив начин този въпрос и от своя страна, разбира се, Симеон Сакскобургготски и неговата сестра да оттеглят своите жалби в Страсбург”, подчерта адвокатката по повод делата, които се водят в Европейския съд по правата на човека.

По повод твърденията за сделка между държавата и него заради посещението заедно с правителствената делегация в Саудитска Арабия, адвокатката заяви пред bTV:

“Грозна спекулация е това и незаслужено се хвърля петно върху неговата репутация. Един човек, когато иска да направи добро, той го прави”.

Държавата да направи преценка на нейните интереси, но не може мораториумът от НС върху царските имоти да е вечен, а отменен от КС закон да остане така без отговор, коментира пък Любомир Денев, който е бил адвокат на държавата по делото "Кричим", което тя спечели и запази имота.

"Има достатъчно данни и архивни документи, които установяват точно и ясно каква институция е било интендантството на Негово Величество. Има и документи, които посочват кои имоти са лична собственост на Фердинанд I и Борис III", коментира още той.

Към момента продължават да се водят делата за "Царска Бистрица", за Двореца "Врана" и за царските гори в Рила.

АНКЕТА: Трябва ли държавата да върне имотите на Сакскокубргготски?