Финансовият министър ще трябва също така да внесе в МС за утвърждаване проект на план-сметка за разходите около вота и проектотарифа за предизборните предавания по БНТ и БНР, съобщиха от правителствената информационна служба.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев пък е натоварен с изготвянето и публикуването на избирателните списъци, а министърът на външните работи Николай Младенов – с провеждането на изборите за президент и вицепрезидент в чужбина.

Тримата министри, в кръга на своите отговорности, ще информират премиера Бойко Борисов за хода на подготовката на изборите до обявяването на изборния резултат, се уточнява в съобщението.

Изборите за президент и местна власт ще се проведат на една дата – 23 октомври. Преди два дни президентът Георги Първанов подписа  указа за провеждане на местните избори, а миналата седмица парламентът гласува датата за избор на президент и вицепрезидент.

За предишните местни избори през 2007 г. бяха отпуснати 18.5 млн. лв., но по-късно се оказа, че са изразходвани допълнително още 700 000 лв.
За президентски избори през 2006 г. пък кабинетът "Станишев" гласува 22 млн. лв. Сметката беше двойно завишена спрямо предходния вот през 2001 г., когато той е струвал на данъкоплатците под 10 млн. лв.