В средата на май служителите на НАП и агенция "Митници" внесоха в Народното събрание протестна подписка срещу местенето на агенции от столицата към провинцията. Тогава от двете агенции заявиха, че преместването само на две държавни структури от столицата в провинцията ще струва много скъпо.

Сумата може да надхвърли няколко десетки милиона лева, смятат от Агенция "Митници".

Наред с това, според чиновниците се "потъпкват изконни човешки и граждански права, гарантирани от Конституцията на България - правото на достоен живот, правото на труд, правото на свободен избор".

"Грубо се погазват правата на бременните и майките с малки деца. Драмата за семействата и близките ни трудно може да се опише. Властта действа от позицията на силния, игнорирайки основни демократични принципи като чуваемост, откритост и диалогичност", пише в писмото на служителите, цитирано от в. "Сега".
Според тях липсват каквито и да било компесаторни механизми за засегнатите служители.

"Тази реформа не е удар само по администрацията и нейните служители. Това е удар по управлението на държавата, което в един момент ще стане неконтролируемо, но ще бъде твърде късно за връщане назад", предупреждават те.

Неотдавна финансовият министър Симеон Дянков каза, че се работи по преместването на митниците в Русе. "Митниците лесно се местят, защото най-важните им функции са по границите", аргументира се той. Дянков обяви, че няма да има наказания за хората, които не искат да се местят. Те ще получат една работна заплата и ще си търсят друга работа.

В края на май премиерът Бойко Борисов каза, че централното управление на НАП няма да се мести във Велико Търново засега.
По думите му подобен ход струва много пари, в момента излишни средства няма. "Когато има пари, тогава ще го направим", заяви във Велико Търново, за където е планувано преместването на НАП, премиерът Бойко Борисов.