Доходността на 10-годишните облигации на Апенините, която се движи обратно на техните цени, се повишава с 8 базисни пункта до триседмичен връх от 2,11%, като това представлява най-солиден дневен ръст в рамките на месец.

Бившият премиер Силвио Берлускони - лидер на десноцентристката партия “Форца Италия, подкрепя идеята за въвеждане на паралелна валута в страната. Това означава да се върне лиретата и тя едновременно да е в обръщение заедно с еврото.

Тази информация подчертава притесненията относно разширяване на антиевропейските настроения в Италия преди предстоящите през май догодина избори в третата по големина икономика на еврозоната.

По-рано тази година коментарите на лидера на крайната десница във Франция - Марин Льо Пен относно нейното желание за излизане от еврото доведоха до известно напрежение на финансовите пазари преди проведените в два тура президентски избори в страната в края на април и началото на май.

Тези притеснения изчезнаха, след като Емануел Макрон спечели президентската надпревара, но анализатори и инвеститорите се опасяват, че политическата несигурност в Италия може да доведе до нови подобни сътресения на финансовите пазари.

Идеята за паралелна валута в Италия е доста притеснителна и не е за подценяване, тъй като по този начин Берлускони може да намери някаква обща основа с други политически партии, като например анти-имигрантската Северната лига и дясното крило “Братя на Италия“, посочи Лоренцо Котого, който е професор в London School of Economics и главен икономист на компанията LC Macro Advisors.

Всъщност през следващите няколко дни трите партии ще седнат заедно и могат да вземат решение за обща програма, каза той пред Ройтерс. Политически, това може да се окаже важна стъпка към подготовката на център-дясно за следващите общи избори догодина, допълни Котого.