Да си пожелаем успех при проучването на „Силистар“, защото то е изключително важно за бъдещето на България, каза по време на церемонията премиерът Бойко Борисов.

„Виждате, че колкото и скептици да имаше по тази тема - десетилетия наред тя е пренебрегвана по една или друга причина, но след като „Тотал” влязоха да проучват находището ни „Хан Аспарух”, сега един от световните лидери в тази дейност „Шел“ влиза на "Силистар“, коментира той.

По думите му, надали вече някой може да коментира, че България не работи активно по диверсификацията на източниците си на газ и петрол.

Борисов е убеден, че находищата ще са добри и за в бъдеще ще има огромни предимства на газоразпределителя „Балкан”.

Именно затова ни трябва компания като „Шел“, за да може да инвестира и 5-6 източника на газ да влязат в нашата газопреносна система, отбеляза премиерът.

Според Борисов имаме финансовата възможност да инвестираме в газопреносната система толкова, колкото трябва и колкото газ може да премине през България.

С подписването на договора за проучване на „Силистар“ правим изключителна важна крачка към диверсификацията на източниците на природен газ, каза енергийният министър Теменужка Петкова. Местният добив е един от вариантите за това, убедена е тя.

От своя страна регионалният вицепрезидент на „Шел Експлорейшън енд продакшън Б.В.“ Айлин Уилкинсън увери, че компанията има опит по цял свят, както и компетенции в тази област, тъй като се занимава с това от 30 години.

„Основните ценности на "Шел" в нашите действия са да не правим щети на хората и на околната среда. Спазваме това и като принципи в България”, увери тя.

„Лицензът, който получаваме днес ни позволява да направим оценка на потенциала за нефт и газ в България. Имаме голяма сигурност, но преди да започнем дейността си по оценката ще проучим цялата регулаторна рамка, за да действаме коректно”, поясни Айлин Уилкинсън.

Камелия Славейкова, изпълнителен директор на "Шел България", заяви увереността си, че компанията ще успее да се справи успешно с това предизвикателство.

"Приети сме от обществото и имаме имиджа на един от най-добрите работодатели и на предпочитан партньор. Всичко това е една добра основа, върху която ще стъпим, за да реализираме този проект", категорична бе тя.

Компанията ще вложи в проучванията за нефт и газ в "Силистар" 18.6 млн. евро без ДДС и ще заплати на държавата 4.9 млн. евро без ДДС бонус още с подписване на договора за търсене и проучване.

Предложената работна програма на компанията включва 2D и 3D сеизмични проучвания, както и мерки за опазване на околната среда, човешкото здраве и културните ценности.

Проучванията за залежи на газ в блок "Силистар" ще започнат през февруари - март и ще приключат след 3-4 месеца.

Компанията е лидер в дълбоководното проучване и добив и има повече от 20 големи дълбоководни проекта. "Шел" познава добре черноморския регион, тъй като неотдавна извърши дълбоководен проучвателен сондаж в блок на Турция в Западно Черно море.

В напреднала фаза е и проучването в блок „Хан Аспарух“, за което бе сключен договор през 2012 г. Първият сондаж на компанията "Тотал Е&П България" за нефт и газ в блока ще започне в периода февруари-май 2016 г. на около 86 км от българския бряг.

Конкурсът за проучването на блок "Терес" бе прекратен миналата година, поради липсата на интерес от страна на компаниите. За втори пореден път за него не се намери кандидат, който да го проучва, след като обявеният през 2013 г. конкурс се провали по същата причина.