Предупреждението на НИМХ за потенциално опасно време е валидно за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, В. Търново, Русе, Търговище и Разград - на север и София, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пловдив и Пазарджик - на запад и в централната част от страната.

Във връзка с обявения жълт код за силен вятър днес от пресцентъра на Столична община напомнят на гражданите да бъдат внимателни. Да обезопасят от незакрепени предмети от тераси или прозорци на жилищата си.

Три екипа на аварийно-спасителното звено към Столична община реагират на място при сигнали. През вчерашния ден звеното се е отзовало на три сигнала за надвиснали ламарини и 17 за паднали клони на дървета.

Собствениците на строителни фирми трябва да проверят състоянието на строителните обекти, на оградите и строителните скелета, както и да предприемат действия по обезопасяването им. Собствениците на рекламно-информационни елементи също да проверят съответните си обекти, се казва в съобщението на Столична община.

Времето - все същото

Днес ще бъде облачно, ветровито, с краткотрайни превалявания над цялата страна. Ще духа умерен и силен северозападен вятър. На места в следобедните часове са възможни и по-интензивни превалявания и локални градушки.

Утре времето ще остане без съществена промяна, но над западната половина на страната ще има по-продължителни разкъсвания на облачността.

В петък над източните райони ще остане неустойчиво, с развитие на купесто-дъждовна облачност и гръмотевични бури, както и локални градушки. Над западните райони около и преди обед ще има по-продължителни слънчеви интервали и едва късно след обяд и привечер на места около планините ще има краткотрайни превалявания.

Температурите в петък ще са от 20 до 25, а в събота - от 21 до 26 градуса.

В събота атмосферата ще бъде по-стабилна и превалявания са възможни само на отделни места в планините и крайните североизточни райони.

В неделя повишението на температурите ще продължи. Те ще са от 26 до 31 градуса.

Следете прогнозата >>