Трябва сами да поемем отговорност за нашата собствена сигурност. Виждаме нещо много важно - ЕС през последните години изживява една дълбока трансформация в схващанията си за военната мощ.

Ако преди години тази военна мощ беше разглеждана в перспективата на гарантиране на сигурността на европейските граждани чрез неутрализиране на заплахите, в момента виждаме един много по-всеобхватен подход. Виждаме, че европейските лидери разглеждат военната мощ като нов импулс за интегрирането на Европа, каза президентът Румен Радев.

Идеята за обща европейска отбрана не е нова, заяви държавният глава при откриването на форума. Въпреки това тя не е намерила сериозно приложение в живота на ЕС, посочи той. Европа погледна на проблемите на сигурността под друг ъгъл след Брекзит.

Сигурността на Европа не може да се оставя в чужди ръце, за това се заговори открито, посочи Радев.

Президентът посочи проблема със силната фрагментация на отбранителната индустрия на ЕС. В ЕС има 186 основни платформи въоръжение, в САЩ са само 30, посочи Радев. Финансовите загуби от такъв фрагментиран подход се равняват на от 50 до 100 млрд. евро на година.

Нека се насочим върху интегрирането на изследователските структури и организации. Европейският фонд за отбрана има амбицията да инвестира основно във военнонаучни изследвания и да генерира финансов капацитет от 500 млн. евро след 2020 година. Тук е големият шанс на България, да бъде активна в тези процеси, да покаже лидерство и зрялост, отбеляза президентът Радев.

Първо ние трябва да покажем, че можем да генерираме способности и да бъдем лидер да поставяме реалните проблеми в тази област по време на нашето председателство. Много ясно трябва да уточним нашите послания.

Трябва да преодолеем изоставането и технологичната бездна между нас и нашите съюзници във въоръжението, каза Румен Радев.

България трябва да постави във фокуса на дебата нивото на амбиция на общата европейска отбрана, отбеляза президентът. България може да бъде фактор за една по-силна Европа, надява се Радев.

Проектите за модернизация на армията трябва да бъдат обвързани и да имат ясни и стойностни програми за индустриално сътрудничество, според Румен Радев.
 Той открои няколко проблема: „Първият е нашето собствено отношение към проблемите на сигурността.

Какви са посланията, които излъчваме? Дали ще инвестираме в нашата сигурност, за да гарантираме собствения си суверенитет, дали ще инвестираме в собствената си сигурност, защото така искат или налагат нашите съюзници и партньори, или ще инвестираме в собствен отбранителен капацитет, за да задоволим исканията на шепа военни? Много ясно трябва да уточним нашите послания, защото те отекват извън България.

На второ място трябва да преодолеем категоричното изоставане в процесите за модернизация на въоръжените сили – технологичната бездна между нас и нашите съюзници“, каза Радев. Според него огромният проблем пред държавното ръководство е как точно да се разпределят средствата.

Президентът посочи, че трябва да се прецени какъв е пътят на новата техника, какви ресурси са нужди и едва тогава да се реши въпросът с ремонтите на старата.

По отношение на военно-промишлените комплекси, държавният глава поясни, че ръстът там е базиран на технологии на производство на стрелково въоръжение и боеприпаси от съветско време.