Така министърът на културата Боил Банов коментира по БНР обявената процедура по възлагане на поръчката за единна система за сигурност в НДК с пряко договаряне.

„Ремонтът напредва с бързи темпове. Доуточняваме допълнителните дейности, които трябва да се извършват. Надяваме се тази седмица да приключим и там ще бъде направено всичко, което е възможно в рамките на парите, които имаме, в срок“, каза още министърът.

На въпрос дали проверките в НДК показват нарушения министър Банов посочи, че ситуацията се анализира най-вече с оглед на бъдещето и това да не се допускат грешките, които са правени, да се подсигури не само ремонтът, но и функционирането на Двореца.

Обсъжда се създаването на държавна структура, която да се грижи за археологическите обекти, които общините не искат да стопанисват, съобщи още министърът на културата. По думите му тази структура ще поддържа, социализира, охранява обектите, които са стотици на територията на цялата страна. Очаква се разговорите по тази идея да бъдат финализирани през септември.

Министър Банов обясни още, че с промените, които бяха направени в правилата за кандидатстване по Културната програма за Българското председателство на Съвета на ЕС - 2018 с проекти, вече ще могат да кандидатстват и физически лица, и то с повече от един проект. Предвижда се и финансиране до 100 процента, а парите ще се отпускат на по-ранен етап.

„Ще се търсят атрактивни неща, различни от конвенционалното. Най-важното е да представим съвременното ни изкуство адекватно“, посочи Боил Банов.

Той очерта и важността на актуализирането на проекта за Стратегия за развитие на културата:

„Има огромна тежест, това, което ни липсва, е дългосрочната визия“.

До септември ще се събират проекти, които след това ще се анализират, обяви още министър Банов.