"За да се случи общата европейска сигурност, чиновниците в Брюксел трябва да спрат да говорят и да започнат да действат. Нещата се говорят малко теоритично и отгоре отгоре. Обща европейска армия може да има, ако има повече политици като Еманюел Макрон. Обща армия може да има, ако ЕС се откаже от идеята за Европа на две скорости. Такава армия е абсолютна необходима.

В ЕС трябва да започнат да гледат на държавите като България като равнопоставени партньори. Принципът трябва да е прозрачен. Много по-евтино ще е за всички, ако се обединят силите", категоричен беше министърът на отбраната.

Красимир Каракачанов участва в дискусията "Заедно в сигурността. Ролята на България в общата европейска отбрана" в Централния военен клуб в София.

Сред участниците във форума са също президентът Румен Радев, премиерът Бойко Борисов, президентът на ПЕС Сергей Станишев, лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Модернизацията на армията ще се случи, но това няма как да стане за 6 месеца. По-голям проблем е недокомплектът на армията. В проекта за модернизация трябва да включим нашия военно-промишлен комплекс. Всички трябва да разберат, че ние не сме просто един купувач. Ние искаме парите на българския данъкоплатец да отидат в нашия военно-промишлени заводи. Не мисля, че някой ще ни се разсърди за това. В крайна сметка ние предлагаме прозрачност и сътрудничество", разкри вицепремиерът Каракачанов.

"Държавите в ЕС трябва да определят приоритетите си. Някои считат, че Русия е основната заплаха. Други считат, че това са ИД и тероризма. Идеята за обща европейска сигурност е прекрасна и ние сме едни от заинтересованите това да се случи. България може да бъде гарант и двигател за сигурнсотта в региона. Не случайно основен приоритет на европредседателството ни е интеграцията на Западните Балкани. Това е много важно условие за сигурността на целия ЕС", категоричен беше военният министър.

АНКЕТА: Да създаде ли ЕС своя собствена армия?