"Михаил Ходорковски е подал молбата в посолството на Швейцария в Берлин на 24 декември", се казва в изявление на министерството, цитирано от Франс прес и БТА.

Швейцарското посолство проучва молбата и е влязло в контакт с Федералната служба по миграциите в Берн. Процедурата е поверителна и няма да се дава информация по въпроса, докато швейцарските власти не вземат решение по молбата.

След помилването от Кремъл заявиха, че Ходорковски е свободен да се завърне в Москва, но той очевидно няма такива намерения. 

Преди два дни Ходорковски даде пресконференция в Берлин, където замина веднага след като напусна трудовия лагер, в който излежа повече от 10 г.
Той заяви, че от юридическа гледна точка въпреки помилването присъдата му по първото гражданско дело срещу него не е отменена. Според присъдата бившият магнат трябва да плати 550 милиона долара

Бившият президент на "Юкос" отново, заяви, че никога не се е признавал за виновен по обвиненията в данъчни измами и злоупотреби, въпреки че беше помилван от руския президент Владимир Путин.

Днес Ходорковски приветства двете певици от пънк групата Пуси райът, които също бяха помилвани. Той се обърна към Надежда Толоконникова и Мария Альохина с думите:

"Знам, че последните месеци за вас бяха истински ад. Може би най-важното нещо сега е да намерите силата, за да не допуснете сърцата ви да бъдат завладени от горчивината и омразата, породени от това сурово изпитание. Радвам се, че това изпитание, което не беше достойно за страна, живееща в 21 век, най-после приключи".

Амнистия и за активистите на Грийнпийс

Руското правосъдие започна да прилага новоприетия закон за амнистията и спрямо задържаните през септември активисти на Грийнпийс, предаде Франс прес.

Първият, срещу когото е прекратено съдебното преследване за хулиганска проява, е британецът Антъни Перет, съобщава природозащитната организация. Неин говорител, базиран в Русия добави, че трима активисти са научили, че няма да бъдат съдени, но не поясни кои са те.

От арестуваните 30 природозащитници и членове на екипажа на кораба, с който пътуваха, 26 са чужденци. Те бяха освободени условно от ареста под парична гаранция, но досега не можеха да напуснат територията на Русия.
Групата беше арестувана при опит да превземе петролна платформа на "Газпром" в Арктика.