Подложеният на референдум текст предлага освен това отпускане на огромни субсидии за възобновяема енергия, както и частично спасяване на електроцентрали.

56% от имащите право на глас в страната подкрепят закона сега, докато по-рано бяха 61 на сто. Данните от проучване на социологическия институт Джи еф ес. берн (gfs.bern), проведено този месец за швейцарската телевизия Ес Ар Джи (SRG).

Колко ще струва

Дебатите по швейцарската "Енергийна стратегия 2050" са съсредоточени върху това колко ще трябва да платят за мерките в нея клиентите и данъкоплатците. Разисква се и дали предвиденото от закона 4-кратното увеличение на слънчевата и вятърната енергия до 2035 г. може да осигури надеждни доставки.

Критици сочат, че четиричленно семейство ще трябва да плаща допълнително 3200 швейцарски франка годишно. Според тях по-непостоянната вятърна и слънчева енергия ще засили зависимостта от внос на електричество. През 2016 година Швейцария бе нетен вносител на енергия.

Плакати на противниците на закона изобразяват жена, която трепери под студена вода от душа. Това е предупреждение какво да очакват хората, ако кажат "да" на референдума.

Дорис Лойтхард, министър на енергетиката в правителството, което предложи закона, отхвърли оценките на опозицията. Тя ги определи като преувеличени. Според нея пакетът ще струва средно годишно с 40 франка повече на семейство. (Вземат се предвид по-високите такси за пренос, за да се финансират субсидиите за възобновяема енергия.)

Разминаването относно суми, които ще трябва да се плащат допълнително, идва от това дали се включват и бъдещите разходи - за да намалее използването на изкопаеми горива и вредни емисии.

Пари за възобновяеми източници

Законът предлага от потребителите да се събират 480 милиона франка годишно, за да се финансират инвестициите във вятърна, слънчева и водна енергия.

Други 450 милиона франка ще дойдат от съществуващ налог за изкопаемите горива и ще бъдат използвани за повишаване на енергийната ефективност на сградите с 43% до 2035-а спрямо нивата от 2000 година.

Слънчевата и вятърната енергия дават 5 процента от енергията в Швейцария, 60% е от водни централи, 35% - ядрена. Цел на новите мерки е енергията, добивана от слънцето, вятъра, от биомаса и геотермални източници, да нарасне до най-малко 11 400 гигаватчаса до 2035 г. спрямо 2831 гигаватчаса сега.

Законът ще забрани строежа на нови ядрени централи. Швейцария има пет централи, като плановете са първата да бъде закрита през 2019 година. Няма срок за затварянето на останалите, те могат да работят, докато отговарят на стандартите за безопасност.

Очаква се новият закон да помогне на водноелектрическите централи, чиято енергия е скъпа. ВЕЦ-овете ще могат да си поделят годишна субсидия от 120 милиона франка, за да запълнят разликата между производствената и пазарната цена. Други средства ще отиват за строителство на язовири и за обновяване на старите.

Около 38 000 проекта за възобновяема енергия, предимно слънчеви панели по покривите, чакат одобрение, тъй като националният фонд, който ги подкрепя, не разполага с достатъчно средства. Според защитниците на новия закон той ще сложи край на тази безизходица.