През февруари миналата година швейцарците одобриха на референдум с минимално мнозинство от 50,3% властите да въведат квоти за всички имигранти. 

Юристите твърдят, че дясната Народна партия е манипулирала избирателите с расистки лозунги, според които имигрантите от Косово създават риск за сигурността, съобщи ДПА, цитирана от БТА.
Те искат от Върховния съд да обяви резултатите от референдума за невалидни.

Тезата в жалбата им до съда е, че през 2011 г., когато е започнала да събира подписи за свикване на референдума. Народната партия е използвала расистки лозунги, което е в нарушение на законите.

Очаква се разглеждането на съдебния иск да започне през април.

Европейският съюз вече изрази недоволство от референдума, тъй като планираното орязване на имиграцията е в противоречие със споразумението за свободно движение, което той е подписал с Швейцария.

Швейцарската президентка Симонета Сомаруга ще обсъжда в понеделник темата с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Брюксел, посочва ДПА.

Миналия декември швейцарците отхвърлиха с огромно мнозинство на референдум предложението за драстично ограничаване на имиграцията. 74% от избирателите отхвърлиха плана за съкращаване на новодошлите имигранти от 81 000 на 16 000 годишно.

Швейцарското правителство реши да запази имигрантските квоти за българи и румънци до последния възможен момент - 31 май 2016 г.