Днешното решение отменя оспорваното правило на едно училище – да бъдат освободени от ръкуване учениците мюсюлмани, които се пазят да не докоснат човек от другия пол.

Отсега в северния швейцарски кантон Базел ще бъдат глобявани родители или настойници на онези ученици, които откажат да стиснат ръката на преподавател. Глобата е до 5000 швейцарски франка (4500 евро), са постановили регионалните просветни власти.

«Учителят има право да изисква ръкуване», поясняват те в официално съобщение.

Решението идва, след случай, предизвикал негодувание в национален мащаб. Едно училище позволило на двама братя, на 14 и на 15 години, да не подават ръка на учителката, след като се оплакали, че това противоречи на религиозните им вярвания.

Децата твърдели, че ислямът не позволява физически допир до човек от противоположния пол, с изключение на някои близки членове на семейството.

За да не допусне обаче дискриминация на учителките, училището решило да освободи момчетата от ръкуване с когото и да било от преподавателите, независимо от пола му.

Това решение било взето от едно училище в североизточната община Тервил самостоятелно, без участието на кантонални власти или местни служители. Но то разпалило буря от възмущение в цяла Швейцария, където е дълбоко вкоренена традицията учениците да се ръкуват с учителите като знак на уважение.

«Общественият интерес свързан с равенството на половете, както и с интеграцията на чужденците, е далеч по-голям, отколкото този, който е свързан с верската свобода на учениците», са постановили днес властите.

Разпореждането означава, че оспорваното училищно правило, въведено миналата есен, се отменя.

Ако пък двете момчета, които са в центъра на спора, още веднъж откажат да се ръкуват, «санкциите, предвидени от закона, ще бъдат приложени», се уточнява в изявлението на властите.

Смята се, че в населението на Швейцария, което е 8 милиона души, има около 350 000 мюсюлмани.

Предишни подобни спорове били свързани с родители мюсюлмани, които са искали да освободят дъщерите си от уроци по плуване. Такъв случай е приключил с глоба за родителите, припомня АФП.

Но други родители са печелили в съд дела против училища, опитали да забранят забулването на момичетата.

Прочути със своята толерантност, швейцарците не винаги възприемат лесно прекомерния - според тях - наплив на мигранти, както и демонстративните знаци на други религии. През 2009 г. те забраниха с референдум строителството на нови минарета в страната.