Докато правителството се бори да постигне споразумение с кредиторите, Гръцката централна банка съобщи днес, че частните и фирмените депозити са се свили до 140,5 милиарда евро към края на февруари предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Правителството на Алексис Ципрас обеща да представи на кредиторите подробен план за реформи най-късно в началото на следващата седмица.

Кабинетът съобщи, че ще се откаже от реформите, които спъват икономическия растеж. Кредиторите трябва да утвърдят плана, преди да вземат решение за отпускане на допълнителна финансова помощ на Гърция.

Гърция и Швейцария възобновиха преговорите за необложените гръцки пари

Гърция и Швейцария днес проведоха нов кръг преговори по споразумение, което се предвижда да помогне на финансово затруднената средиземноморска страна да възстанови неплатени данъци за милиарди евро, предаде ДПА.

Срещата между Жак де Ватвил, който ръководи отдела за международни финансови и данъчни въпроси в швейцарското министерство на финансите, и гръцкия държавен министър Никос Папас е първата, откакто крайнолявото правителство на премиера Алексис Ципрас пое властта.

Гърци държат около 80 милиарда евро в швейцарски банкови сметки. От тях две трети за незаконни, твърди експертът Фридрих Шнайдер от университета в Линц, Австрия.

Данъчно споразумение ще позволи на Гърция да възстанови между 10 и 15 милиарда евро, според Шнайдер.

Предишният кръг преговори бе при управлението на Андонис Самарас през февруари миналата година, когато представителите на Атина обещаха да се върнат при колегите си в Берн.

Днес представители на Швейцария заявиха, че акцент в преговорите ще бъде да се позволи на гърците, укривали данъци, да се предадат на гръцките финансови власти и да платят дължимите суми, без да им бъде налагано наказание.

Ако укриващите данъци не сътрудничат, швейцарските власти и банки ще помогнат на гръцките разследващи или ще закрият сметките.

Анкета: Ще приеме ли Европа гръцкия план?