Подводницата, дълга двайсетина метра, е открита миналата седмица, на 3 км от източното крайбрежие на Швеция от гмуркачи на компанията "Оушън тийм Екс", издирваща потънали плавателни съдове.

Първоначално шведското министерство на отбраната реагира предпазливо на съобщението на гмуркачите, издирващи потънали обекти:

"Нашите анализатори все още не са обявили заключенията си и искат да видят още снимки, които гмуркачите ще ни дадат. Очакваме заключенията им и не искаме да правим предположения", каза пред АФП армейски говорител, предаде БТА.

Според един от гмуркачите подводницата е невредима, по нея няма видими поражения и люковете са затворени. Затова те допускат, че екипажът не е могъл да се спаси, когато подводницата е потънала. Тя е дълга около 20 метра и широка 3,5 м.

"Не може да се каже кога е произведена подводницата и от колко време лежи на морското дъно, но по буквите на кирилица, изписани на корпуса, може да се съди, че е руска", добави организацията във вчерашно изявление.

Според шведския вестник "Експресен" тя лежи на дъното, на 2,8 км от брега на централна Швеция и е заснета от подводен робот.

Миниподводницата най-вероятно е руски плавателен съд, потънал през 1916 г. по време на Първата световна война, пише днес шведският вестник "Дагенс нюхетер", цитиран от ДПА и БТА.

Според изданието, което се позовава на анонимни източници, подводницата вероятно е потънала през май 1916 г. с 18 моряци на борда, след като се блъснала в шведски кораб.

През октомври 2014 г. Швеция предприе издирване в Балтийско море, в Стокхолмсикя архипелаг, след подозрения, че руска подводница е навлязла в шведски води. Тогава не бе установено на чия държава принадлежи тайнствената подводница.

Не смятаме, че днешното откритие има връзка с издирването на подводница миналата година, каза пред "Експресен" представител на "Оушън Екс тийм". Организацията подготвя нова експедиция на гмуркачи, които да изследват подводницата отблизо, добавя АФП.