Новите пътни значи ще бъдат илюстрирани със символи, а не с текст. Един от тях е пътният знак, който предупреждава за произшествие напред, съобщава thelocal.se.

„Предупредителният знак показва автомобил, наклонен настрани. Много по-бързо разбираем е от текста. Принципно символите са по-лесни за разбиране и от тези, които не знаят шведски", обясниха от Агенцията по транспорта на скандинавската държава.

Друг знак, който ще бъде заменен и който до този момент беше разбираем само за говорещите шведски език, е този, който дава указания за 24-часови ресторантьорски услуги. Текстът nattöppet („отворен през нощта“) се заменя с часовник и числото 24, написано вътре в него.

Третият нов знак показва местата за паркиране на ремаркетата за камиони - знак, който със сигурност ще бъде полезен за чуждестранните посетители на Швеция.

Знаците са вдъхновени от Конвенцията на ООН за пътните знаци и сигнали, която съветва страните относно видовете символи, които трябва да се използват за техните пътни знаци, за да ги направят разбираеми за всички.