Парламентът в Стокхолм ратифицира днес споразумение, даващо на НАТО по-голям достъп до територията на страната за военни учения и в случай на война в региона, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Швеция не е част от предвождания от САЩ отбранителен съюз, но през последните години увеличи сътрудничеството си с членки на НАТО като Дания, Норвегия и Исландия, а също така участва в операции в Афганистан.

Подкрепяното от лявоцентристкото правителство на малцинството споразумение бе одобрено от парламента с 291 срещу 21 гласа.

"Споразумението няма да промени отношенията ни с НАТО, нито политиката ни за сигурност. Ние ще останем необвързана държава", каза пред парламента министърът на отбраната Петер Хултквист. "Няма да има войски на НАТО на шведска земя без покана".

Близостта на Швеция с НАТО дразни Русия

През април руският външен министър Сергей Лавров каза в интервю за шведския в. "Дагенс нюхетер", че страната му ще предприеме действия, ако Швеция се присъедини към НАТО, без да уточни какви.

Швеция обвини Москва, че руски самолети са извършили симулация на бомбено нападение на границата й, а шведската агенция за сигурност предупреди, че в страната действат руски шпиони.

Депутатите освен това одобриха днес и продажбата на муниции за Франция в отговор на нейното искане за оказване на военна помощ след атентатите от 13 ноември в Париж, предаде Франс прес.