Първите разселени ще бъдат еритрейци, пристигнали в Италия. Те ще бъдат преместени по собствено желание в Швеция. Те ще излетят в петък сутринта със самолет от римското летище "Чампино", съобщиха по-рано в Туитър от ЕК.

Комисията не уточни колко мигранти ще обхване тази първа стъпка в прилагането на квотите. Разселените ще бъдат мигранти, регистрирани и отговарящи на условията за получаването на закрила в ЕС.
Схемите не предвиждат разселването на незаконно проникналите в ЕС, уточни говорителят на комисията Маргаритис Скинас.

Швеция се съгласи да приеме 821 бежанци, пристигнали от средата на август в Италия, и 548 бежанци, пристигнали в Гърция, в рамките на програмата по разселване на 40 000 бежанци в страни от ЕС.
Общо от Италия ще бъдат разселени 15 600 души, а от Гърция - 50 400 чужденци.

До март догодина се очаква предложение на ЕК за постоянни схеми за разселване, съобщи говорителят на комисията Мина Андреева. В отговор на въпрос тя добави, че ЕС изготвя план за връщането на неподлежащите на получаване на статут. Тя уточни, че засега едва под 40 на сто от съгласилите се да напуснат ЕС мигранти действително са изпълнили обещанието си.

Андреева отбеляза, че държавите в ЕС са отделили 800 милиона евро до 2020 г. за връщането в държавите на произход на мигрантите, които нямат право да останат в Европа.

Съгласуван е предварителен план за действие между ЕС и Турция по миграционния въпрос, по който тази седмица предстоят допълнителни преговори. По този план Турция поема задължението да приема по-бързо обратно мигрантите, които са пристигнали незаконно от нейна територия в България, Румъния и Гърция.

В програмата по разселване на други 120 000 бежанци България ще приеме 852-ма мигранти, се посочва в решението на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, взето на 22 септември т.г. 201 от мигрантите ще пристигнат от Италия, а 651 ще пристигнат от Гърция.

АНКЕТА: Одобрявате ли задължителното квотно разселване на бежанци?