Тръмп предизвика недоумение в Стокхолм с изказване на митинг в щата Флорида в събота, припомнят АФП и БТА.
 
Думите му бяха посрещнати дори с насмешки, след като в реч за бежанската криза и несигурността в света спомена атентат в скандинавската страна, какъвто никога не е имало.

"Вижте какво става в Германия, вижте какво стана снощи в Швеция. В Швеция - не е за вярване. Швеция. Те приеха много бежанци и сега имат проблеми, каквито не са си и представяли", заяви президентът.

Наред с това цитира реалните атентати в Брюксел, Ница и Париж.

Искане от Стокхолм

Обяснението за "Фокс нюз" дойде, след като шведското външно министерство, чрез посолството си във Вашингтон, поиска да получи разяснения.

Говорителката на министерството Катарина Акселсон каза, че правителството не е информирано за каквито и да било "свързани с тероризъм големи инциденти".

Представителката на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс уточни, че Тръмп е говорил за увеличаващата се престъпност и инцидентите напоследък като цяло без да има предвид конкретен случай.

Според официалната статистика от 2005 г. насам престъпността в Швеция спада, въпреки че страната прие стотици хиляди мигранти от раздирани от война страни като Сирия и Ирак, отбелязва Ройтерс.