"Готов съм да се опитам да формирам кабинет", заяви пред свои привърженици председателят на Шведската социалдемократическа работническа партия Стефан Льовен, след като премиерът Фредрик Рейнфелд призна поражението си и обяви, че ще подаде оставка днес, предадоха Ройтерс и ДПА, цитирани от БТА.

Льовен съобщи, че ще започне коалиционни преговори със Зелените, но даде да се разбере, че е готов да си сътрудничи и с други "демократични партии".

Вижте снимки >>>

В същото време той изключи категорично възможността за сътрудничество с антиимигрантската партия Шведски демократи, която постигна силен резултат и вече е трета политическа сила в страната.

"Преди всичко, 87 процента (от шведите) не гласуваха за тях. Техните ценности са толкова далеч от нашите", каза Льовен по адрес на националистическата формация.

Лидерът на шведските левоцентристи предупреди, че страната е изправена пред сериозни предизвикателства след 8 години управление на десницата. Хиляди хора са безработни и училищните резултати в Швеция падат повече, отколкото в която и да било друго страна членка на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), аргументира се той.

Льовен посочи, че "има нещо, което се чупи. Сега Швеция отговори, че ние се нуждаем от промяна. Нуждаем се от нова посока."

Социалдемократите могат да се коалират със Зелените и социалистите. При преброени гласове в над 99 процента от избирателните секции трите партии получават 43,7%, посочва Асошиейтед прес.

Управляващата десноцентристка коалиция взима 39,3%. Шведски демократи удвоява своя резултат до 13%.

Това означава, че на трите левоцентристки формации не им достига малко, за да се сдобият с абсолютно мнозинство в парламента. Ако Льовен не успее да си осигури подкрепата на някоя партия от управлявалата досега десноцентристка опозиция, то 57-годишният бивш профсъюзен лидер ще трябва да оглави правителство на малцинството и ще рискува всяка негова инициатива да бъде проваляна от десноцентристката опозиция и националистите.

По-рано премиерът Фредрик Рейнфелд обяви, че ще връчи днес оставката на своето правителство и ще се оттегли напролет от лидерския пост в своята Умерена коалиционна партия. Консервативната формация на Рейнфелд, който се бореше за трети пореден мандат след 8 години на власт, получава около 23,3% - със 7 на сто по-малко, отколкото на предишните парламентарни избори в Швеция, през 2010 г., посочва ДПА.

Председателят на Шведски демократи Джими Окесон обяви, че неговата формация е станала "господарят на играта", предаде Франс прес.

"Не могат да ни пренебрегват по начина, по който правиха това през последните 4 години", коментира Окесон пред обществената телевизия.

Шведски демократи се превърна в трета политическа сила, след като спечели на своя страна избирателите, недоволни от проимигрантския консенсус в скандинавската държава. Очаква се Швеция, която е с население от 9,7 милиона души, да приеме тази година над 80 000 бежанци. Предвид проимигрантския консенсус между основните политически сили в скандинавската държава обаче, е малко вероятно тази формация да постигне основната си цел да ограничи притока на имигранти в страната.

Победата на левоцентристите може да означава край на 8-те години на данъчни съкращения и пропазарни мерки на десноцентристите на Рейнфелд, отбелязва Асошиейтед прес. Мнозина шведи се опасяват, че тази либерална политика е подкопала прословутата шведска социална държава. Активисти на партията на Рейнфелд изразиха съжаление, че мнозина избиратели не са оценили това, че правителството е превърнало шведската икономика в една от най-силните в Европа.

"Преживяхме най-дълбоката икономическа криза от 30-те години на 20-и век. Хората в Швеция обаче едва я забелязаха. Това е много добър атестат за (управлявалата досега десноцентристка коалиция)", коментира един от тях.