В Шумен общинският съветник от ВМРО Деян Станчев е внесъл в местния парламент предложението за забрана на облекло, скриващо напълно или частично лицето.

Бурките са символ на радикалния ислям и не са характерни за мюсюлманите в България", аргументира се Станчев. Той заяви, че не знае някъде на територията на община Шумен да има въведена практика за носене на бурки и определи искането като превантивна мярка.

Ако съветниците приемат предложението, от ВМРО обмислят изработването на нова наредба, която да регламентира религиозната дейност в Общината.

Очаква се предложението да бъде разгледано в края на месеца, предаде БНР.

Общинските съветници в Пазарджик вече забраниха носенето на бурки и никаби не само в държавни и общински институции, но и на всички други обществени места.

Общинският съвет гласува при нарушение на наредбата да бъде налагана глоба от 300 лв., а повторно или всяко следващо - 1000 лв.

След Пазарджик, и Стара Загора забрани носенето на публични места на фереджета и други аксесоари, които закриват лицето и пречат за разпознаването му.

Пловдив също е на път да забрани носенето на публични места на бурки. Предложението на съветниците от групата на Патриотичния фронт НФСБ-ВМРО вече е изготвено и ще бъде гласувано на следващата сесия на градските съветници.

Тотев: Първо трябва да забраним Мики Маус


„Регистриран случай на носене на бурка на обществени места в Пловдив засега няма, включително и в етническите квартали, но след като има внесено предложение в Общинския съвет, то ще бъде разгледано“. Така коментира кметът на Пловдив Иван Тотев предложението за забрана на носене на бурки.

„Ако текстът обаче е същият като този в Пазарджик, то това означава, че първите пострадали от наредбата ще са Мини и Мики Маус на Главната улица“, заяви още пловдивският градоначалник.
"Те са със закрити лица, реално са неидентифицирани", обяви мотива за изказването си Тотев.

"Все пак трябва да се съобразим и с туристите, които идват в града ни и носят бурки. Трябва да се реши как да се процедира с тях. Да ги събличаме ли? Аз не мога да коментирам в момента от името на община Пловдив", посочи още Тотев.