Бойците са участвали в операция в центъра на Каяра, където са преследвали въоръжени ислямисти.

За атентата в стратегическия град на 60-ина км южно от джихадисткия бастион Мосул съобщи командващият операциите на иракската армия в района Неджим ал Джабури.

При започналия вчера щурм иракските сили постигнаха териториални успехи против "Ислямска държава" в Каяра, заяви той.

Подкрепяни от въздуха от предвожданата от САЩ военна коалиция, иракчаните поеха контрол над петролната рафинерия на града и няколко правителствени сгради, каза командващият.

Миналия месец правителствените сили си върнаха от ИДИЛ военновъздушната база край същия град.

"Битката за Каяра е улична война, водеща се в зона, където има десетки хиляди цивилни", каза ал Джабури.

По-рано вчера той съобщи, че в града се водят улични боеве и че иракските антитерористични сили и армейски части напредват с добро темпо. Той призова местните жители да избягват да са в близост до позиции на ИДИЛ в северната част на града и да издигат бели знамена, за да бъдат защитени от настъпващите иракски сили.

В боевете е загинал Абул Фетух аш Шишани, който е командир на "Ислямска държава" и приближен на лидера й Абу Бакр ал Багдади, предаде иракският сайт "Алсумария нюз", цитирайки източник от службите за сигурност. Истинността на тази информация не е проверена от независим източник.

Каяра е център на голям петролодобивен район и на нефтопреработвателен комплекс. Смята се също, че градът ще бъде плацдарм за предстоящата офанзива срещу Мосул, чието завземане би означавало рухване на "ислямския халифат" на джихадистите в Ирак.

Мосул - вторият по големина иракски град, бе лесно завзет от «Ислямска държава» преди над две години и обявен за столица на "халифата". Населението му е над половин милион души, а по оценка на военни експерти там са съсредоточени до 10 хиляди въоръжени джихадисти.

Иракският премиер Хайдер ал Абади нееднократно се зарече да освободи Мосул от ислямските екстремисти, които през последните месеци претърпяха серия от военни неуспехи и загубиха терен в Сирия и в Ирак.

Ал Абади повтори същото и вчера пред телевизия "Ал Джазира": "До края на тази година иракската провинция Ниневия ще бъде освободена".

Междувременно Върховният комисариат на ООН за бежанците предупреди в декларация вчера за опасност от нова бежанска криза в Ирак заради сраженията там. В резултат на военните действия, активизирали се от март насам, над 200 000 иракчани са били принудени да изоставят домовете си.

В декларацията се подчертава, че ако очакваната офанзива срещу Мосул, се проточи дълго, тя може да прокуди от домовете им общо над един милион иракчани.

"Можем да очакваме още по-лошо развитие - каза Бруно Гедо, представител на комисариата в Ирак. - Нашите прогнози сочат, че може да се стигне до нова огромна бежанска вълна, каквато не е имало в света от много години."