От името на министъра на околната среда и водите Нено Димов наградата беше връчена от зам.-министър Красимир Живков. За разлика от стандартните подобни уреди за битово отопление на дърва, при горенето на тази печка няма пушек, а вместо това излиза пара. Така вредните емисии са сведени до минимум.

Зам.-министър Красимир Живков се запозна на място със ситуацията с пострадали от студа птици от вида бял щъркел Ciconia ciconia.

„Благодаря на цяла България, на всички хора, които ме подкрепиха. Да сте живи и здрави и тези щъркели да донесат благословение на всички хора“, каза Сафет Халид.

„Много е важна първата реакция на хората в подобни ситуации“, заяви зам.-министър Живков. Той предупреди, че когато се намери бедстваща птица първо трябва да се сигнализира кметът на населеното място, най-близката РИОСВ, горското стопанство или спасителните центрове.

„Не случайно днес сме тук с ръководството на РИОСВ-Русе и Спасителния център „Зелени Балкани“ , защото това са институциите, които могат да дадат най-добрите указания как да реагират хората. Това са птици от защитен вид, трябва да се реагира веднага, да им се окаже помощ и след това да се пуснат отново на свобода“, посочи зам.-министърът.
Той благодари на жителите на селото, защото заради тяхната незабавна реакция тези птици от защитен вид са останали живи.

Зам.-министър Живков подчерта, че след подобряване на времето е необходимо възможно най-бързо щъркелите да бъдат пуснати в своята естествена среда, по местообитанията, по поляните – там, където има храна.
Също така той обясни, че хората не трябва ловят щъркелите, а да им помагат само в крайни ситуации, когато са в безпомощно състояние.

И директорът на РИОСВ инж. Любомир Атанасов заяви, че в подобни случаи трябва да се уведомяват на първо място кметовете на населените места, които имат връзка с всички институции, НПО, с областната администрация и със съответните екоинспекции. „Имаме веднага възможности за реакция“, увери той.

МОСВ предупреждава населението, че не е необходимо прибиране на птиците, освен ако те не са в безпомощно състояние. След оказването на първа помощ и затопляне на птиците, те трябва да се освободят в природата, на мястото на намиране или близко до него.

Опасно е задържането на птиците в домашни условия, защото привикват към човека, а те са диви животни. Добре е да не се настаняват в домовете, тъй като е възможно да са преносители на заболявания. Освен това не бива да се държат в стопански постройки заедно с други птици, за да не са пренесат зарази. Във връзка с това най-добрата реакция е да се потърси експертна помощ от РИОСВ, местната власт или горските стопанства.