През лятото Клепетан и Малена живеят в Бродски Варош вече 15 години, съобщава БНТ. Заради наранено крило женската не може да мигрира и през зимата остава на грижите на местен жител. Клепетан отлита, но винаги се връща.

Тази година щъркелът трябвало да си дойде на 24 март, но лошото време го забавило. За да види любимата си той лети цели 13 000 километра от Южна Африка до Европа. 

Нашите щъркели, маркирани от "Зелени балкани", също са на път, съобщават от организацията.

Белчо е възрастен бял щъркел от Европейското село на белия щъркел в България, Белозем, Област Пловдив. Той е маркиран през лятото на 2015 г. Тази зима, както и миналата година прекарал в Етиопия и Кения.

Шишман е млад бял щъркел излюпен през 2016г. и маркиран в Белозем. Зимата изкарал в Кения и Танзания, където е и в момента. Вероятно няма да се завърне през първата и втората си година в България. Данните от сателитното проследяване на млади бели щъркели показват че през първата си година прекарват лятото в Турция, в района между Истанбул и Ескишехир.

Поли и Крайчо са щъркелчета, излюпени през 2015 година, в семейство с общо четири малки в с. Поликраище, Област Велико Търново. През зимата на 2015 – 2016 г. Поли зимувала в Сомалия, а Крайчо в Източен Чад.

Първото си лято прекарали в Турция в компанията на още два млади щъркела, маркирани през 2015 в Словения и Хърватска. През тази зима Поли зимувала в Югозападен Судан, а Крайчо отново в Източен Чад.

Крайчо е пратил вчера координати от Йордания.
Поли е някъде между Суецкия канал  и Израел.
Белчо е някъде между Египет и Турция, но в момента не изпраща данни. Неговите данни са актуални до 31.03.2017 г.
Шишман е тръгнал на север и е на западната граница на Серенгети. Неговите данни са до 11.04.2017 г. и са актуални.