Германското Федерално разузнавателно управление (БНД) шпионира телефоните и имейлите на журналисти от чужди медии, включително "Ню Йорк таймс", Би Би Си и Ройтерс, съобщиха Франс прес и БТА, цитирайки  сп. "Шпигел".

Най-малко 50 телефонни номера, факсове и имейли на журналисти и редакции са били обект на проследяване от германските шпиони от 1999 г. насам, се съобщава в откъси от статия на списанието, която предстои да бъде публикувана.

"Шпигел" уточнява, че не знае колко време е продължавало подслушването.

"Предполагаме, че наблюдението вече не е активно, но не сме сигурни", добави Мартин Кнобе, журналист от "Шпигел".

В списъка с номера за подслушване е имало десетки телефони на журналисти, работещи за Би Би Си в централите в Лондон и в Афганистан, както и в международната редакция "Би Би Си уърлд", показват документи, до които списанието е получило достъп.

"Разочаровани сме да научим за тези обвинения", заяви пред АФП говорителка на Би Би Си.

"Нашите журналисти би трябвало да са в състояние да действат свободно и сигурно, при пълна защита на източниците си. Призоваваме всички правителства да зачитат работата на свободните медии", добави тя.

В списъка е и номер на в. "Ню Йорк таймс" в Афганистан, както и мобилни и сателитни телефони на Ройтерс в Афганистан, Пакистан и Нигерия, посочва списанието.

Документите, до които е получило достъп сп. "Шпигел" покриват само част от подслушванията на БНД, така че списъкът с медии вероятно е непълен, уточни Кнобе.

Германският клон на Репортери без граници порица "чудовищното посегателство срещу свободата на пресата" и заяви, че обмисля да заведе дело.

Неправителствената организация се опасява, че тази практика продължава въпреки новите мерки, приети неотдавна с цел ограничаване на дейността на БНД.


Федералното разузнавателно управление е отказало да коментира информацията на сп. "Шпигел". БНД вече е обвинявано в подслушване на служители във френското външно министерство, френското президентство и Европейската комисия по молба на американската Агенция за национална сигурност.

В края на 2015 г. "Шпигел" обвини БНД, че е подслушвало и вътрешните министерства на САЩ, Полша, Австрия, Дания и Хърватия.

В изявление, изпратено до Асошиейтед прес, БНД заявява, че обсъжда оперативните аспекти на работата си само с германското правителство и членове на парламентарната комисия за надзор на разузнаването.

През есента на 2013 г. разкриването на информация за подслушване на мобилния телефон на канцлерката Ангела Меркел от американското разузнаване доведе до силно напрежение между Берлин и Вашингтон, припомня АФП.