Това съобщи адвокатката на учения, цитирана от Ройтерс, на която се позова БТА. Игор Сутягин - експерт по ядрените оръжия, бе осъден от руски съд на 15 години затвор през 2004 г. по обвинение в предаване на класифицирана военна информация на британска фирма. Според прокуратурата, тя е била параван на ЦРУ.

"Те искат да разменят Сутягин за един от обвинените в шпионаж в полза на Съединените щати. Настояват размяната да стане утре", съобщи адвокат Анна Ставицкая. По думите й, ученият ще бъде изпратен първоначално във Великобритания, но не знае за кого точно ще бъде разменен.

В сделката със Сутягин и "руските шпиони" бе намесено и името на бившия полковник от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал, посочва Лента.ру. Той бе осъден през 2006 г. за шпионаж в полза на Великобритания и според Лента.ру Русия ще го размени за задържаните в САЩ. Московското електронно издание се позовава на руската агенция по печата
"Независим пресцентър".

Съдебните заседания в американския щат Вирджиния по делото за заподозрените руски шпиони, насрочени за днес, бяха отменени в последния момент, съобщиха осведомителните агенции по-късно.

В Александрия, Вирджиния, съдът трябваше да заседава по делата на Михаил Куцик, Наталия Переверзнева и Михаил Семенко. Няма официално съобщение защо са отменени заседанията. Тримата заподозрени ще бъдат прехвърлени в Ню Йорк, където ще се явят пред федерален съд. Новината за това подхрани
слуховете, че се готви сделка за размяна на шпиони, отбелязва Асошиейтед прес. 

Други двама заподозрени - Доналд Хийтфилд и Трейси Ан Фоли, са се отказали от правото си да бъдат съдени в Бостън и също ще бъдат прехвърлени в Ню Йорк.

Вашингтон се стреми бързо да реши аферата със заподозрените в шпионаж в полза на Русия чрез бързо правораздаване и след това  еспулсиране, пише в. "Ню Йорк таймс". Правителството предлага на заподозрените споразумение - те
да се признаят за виновни и да получат по-леки присъди, след което да бъдат експулсирани в Русия или другаде, посочва всекидневникът, цитирайки близки до случая източници.

Според "Ню Йорк таймс" американски представители са започнали преговори с адвокатите на десетимата арестувани в САЩ заподозрени, някои от които ги заплашва присъда до 25 години затвор. 

На нито един от задържаните засега не е предявено обвинение в шпионаж и предаване на секретна информация. Предлаганото решение ще даде възможност на американското правителство да избегне продължителната съдебна битка, в хода на която може да бъде разкрита секретна информация, свързана с разузнавателните практики, отбелязва вестникът.

Новината е актуализирана в 20,30 ч.