Двама бивши румънски министри и четирима консултанти, работещи за „Креди Сюис фърст Бостън", бяха осъдени на затвор по делото за икономически шпионаж, свързан с приватизацията на държавни румънски предприятия от сферата на икономиката и комуникациите в периода 2005-2006 г.

Върховният касационен съд на Румъния осъди Кодруц Шереш на шест години затвор, а Жолт Над получи петгодишна присъда. Българинът получи най тежката присъда тогава-той бе осъден беше осъден на 11 г. затвор за шпионаж и на 4 г. и 10 месеца за създаване и съдействие на престъпна група, която се занимавала с получаването на конфиденциални данни за приватизацията.

Днес бившият министър на икономиката в Румъния Кодруц Шереш беше осъден окончателно на четири години и осем месеца затвор, бившият министър на комуникациите Жолт Над получи присъда от четири години затвор, а българинът Стамен Станчев получи присъда от пет години и два месеца затвор, предаде БТА.

По аферата са осъдени още шестима души, включително гражданин на Турция и Чехия.

Присъдата е на петчленен състав, т.е. на последна инстанция и не подлежи на обжалване.

 Процесът за "стратегическите приватизации" започна през 2007 г. само срещу част от обвиняемите и бе разширен през 2009 г. Според обвинението престъпната група се е занимавала със събиране на данни и секретна информация за приватизацията на стратегически компании от сферата на енергетиката и комуникациите.