Американски историк е осъден в Иран за шпионаж

stat
05:59  |  17 юли 2017 | По света / Автор Николай Големанов /  
В предишен двустранен инцидент (февруари м.г.) Иран арестува американски моряци в Персийския залив В предишен двустранен инцидент (февруари м.г.) Иран арестува американски моряци в Персийския залив
Сн.: БТА

Американец, роден в Пекин историк, бе осъден в Иран на 10 години затвор за шпионаж, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.
Източник на информацията е говорител на иранската съдебна власт.

"Американец, който има също друго гражданство (не иранско) беше идентифициран и арестуван от разузнавателните служби", съобщи Голамхосейн Мохсени Ежеи на пресконференция в Техеран.

Той добави, че задържаният "проникнал в (Иран), за да събира информация, и бил пряко ръководен от (правителството на САЩ)".

Присъдата може да бъде обжалвана, посочи още Мохсени Ежеи, без да разкрие самоличността на осъдения.

По-късно официалният сайт на иранската съдебна власт - Мизан, идентифицира американеца като Сиюе Ван - 37-годишен историк в Принстънския университет, роден в Пекин.

Той "шпионирал под прикритието на изследователска дейност". Според информацията, цитирана от Ройтерс, Ван копирал 4500 документа.

Американецът, който вероятно има и китайско гражданство, бил арестуван през юли миналата година. Тогава той, според Мизан, се опитал да напусне Иран, "след като се разтревожил за своето положение".

Държавният департамент на САЩ отбеляза в комюнике, че е в течение за информациите за Сиюе Ван - американски гражданин, задържан в Иран.

Ройтерс посочва, че това е поредният случай на задържан човек с двойно гражданство в Ислямската република.
Последно в По света


Отслабването на популизма е повод за празнуване в Давос

Шампанското може да се лее още по-свободно на Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос поради промяната в глобалната ситуация.