Информацията бе съобщена от председателя на парламентарната комисия за контрол на дейността на спецслужбите Клеменс Бинингер и потвърдена от правителствения говорител Щефан Зайберт, съобщиха "Шпигел" и АФП.

Представителят на американската служба за сигурност в посолството на САЩ е бил помолен да напусне Германия”, заяви Зайберт.

Това е служителят, завеждал връзките между американското разузнаване и партньорските служби, уточнява БНР.

Повод за прогонването на американския дипломат е отказът му да сътрудничи в разследването на два случая с разкрит шпионаж в полза на САЩ.

"Ръководителят на службата за контакт с американското разузнаване в посолството на САЩ от месеци не е отговарял на запитванията на германските власти", допълни Щефан Зайберт.

Информация от него неколкократно е искана от парламентарната комисия, която разследва скандала със следенето на германски граждани в интернет от страна на американската НСА.

Конкретен повод за острата реакция обаче са двата разкрити в рамките на пет дни случая с шпионаж в полза на САЩ. Миналата седмица бе арестуван 31-годишен служител на германските тайни служби, а вчера - служител на военното министерство в Берлин. И двамата са предавали информация на американското разузнаване.

Германската опозиция приветства решението на правителството, което от дни обмисляше подходяща реакция.

Според в. "Ню Йорк Таймс" пък президентът Обама не е бил своевременно информиран от ЦРУ за ареста в Германия на служителя на германското разузнаване, заподозрян в шпионаж в полза на САЩ.

Според източници в президентската администрация, Обама не е бил уведомен за случая по време на телефонния му разговор с германският канцлер Ангела Меркел, провел се на 3 юли, пише вестникът.