То бе разпространено докато тече днешният референдум в Шотландия по въпроса дали тя да разтрогне 307-годишния си съюз с Обединеното кралство, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Допитването на института Ипсос Мори за в. "Лондон ивнинг стандарт" показва, че 53 от запитаните искат Шотландия да остане във Великобритания, а привържениците на отделянето й са 47 на сто.

4% от шотландците, които смятат да гласуват на референдума, още се колебаят каква позиция да заемат.

Гласуването на референдума ще приключи в полунощ българско време, а резултатите ще бъдат обявени утре сутринта.

Строгите правила на Острова забраняват медиите да отразяват подробности за изборите, докато не приключи гласуването.

Гласуването се провежда при изключително голяма избирателна активност, като 97% от електората в Шотландия се е регистрирал за референдума. Сред най-дейните са младите хора между 16 и 24 години. 90% от тях твърдят, че със сигурност ще пуснат бюлетина, съобщи БНР.

Един от най-известните шотландци - британският тенисист Анди Мъри, даде в последния момент рамо на кампанията за независимост. В ранните часове на днешния ден той пусна съобщение в Туитър, за да каже "да" на самостоятелна Шотландия. Акаунтът на Мъри се следи от близо 3 милиона души.

Не се очаква обаче неговото мнение да окаже съществено влияние върху намеренията на избирателите. В проучвания преди референдума 74% от шотландците заявиха, че ще гласуват, водени от практични съображения за това как напускането или оставането в Обединеното кралство ще се отрази на техния живот. Опасенията за бизнеса, както и заплахата на банки, че ще се оттеглят от страната, оказват силно влияние.
Едва 19% твърдят, че ще гласуват в съответствие с националната си идентичност.

Лондон вече предупреди, че ако Шотландия се отдели, ще трябва да излезе от ЕС и да се откаже от британската лира.