"Времето ми като водач почти изтече, но за Шотландия кампанията продължава, а мечтата никога няма да умре", заяви Салмънд пред журналисти в шотландската столица.

Салмънд каза, че няма да приеме номинацията за лидер на Шотландската национална партия на годишната конференция през ноември, а след това ще подаде оставка и като първи министър.

За британския премиер Дейвид Камерън въпросът за независимостта на Шотландия е уреден "за поколение напред". Той обеща повече права за частите на кралството.

В реч след референдума за независимостта на Шотландия, Камерън обясни, че шотландците недвусмислено са гласували за оставане в Обединеното кралство, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Шотландия отхвърли независимостта с 55.3% срещу 44.7%. Според данните от гласуването от всички 32 области на страната, „за” отделянето на региона от Обединеното кралство са гласували 1 617 989 души (44.7%), а „против” – 2 001 926 души (55.3%).

Вижте снимки >>>

По думите на Камерън резултатът от референдума подготвя почвата за ново балансирано конституционно решение за цяла Великобритания, включително Англия.

"Също както Шотландия ще гласува отделно в шотландския парламент по своите въпроси за данъците, бюджета и социалната политика, така и Англия, а също Уелс и Северна Ирландия би трябвало да могат да гласуват по тези въпроси. А всичко това трябва да стане в тандем с решението за Шотландия и със същото темпо", заяви той.

Според него решението за разширяване на правомощията на властите в Шотландия трябва да бъде взето от новия британски парламент, който ще бъде съставен след изборите през 2015 г., посочва ИТАР-ТАСС.

По думите му до ноември ще бъдат подготвени предложения за прехвърляне на правомощия на Шотландия, а до януари в парламента ще бъдат внесени съответните законопроекти.

Първият министър на Шотландия Алекс Салмънд призна загубата на кампанията за независимост.

„Приемам присъдата на народа и призовавам всички в Шотландия да последват примера ми и да приемат демократичното решение на шотландския народ”, каза той и приветства високата избирателната активност - над 80%, като „триумф за демократическия процес и участието в политиката”.

Салмънд намекна, че битката му за отделяне от Обединеното кралство не е приключила, като подчерта, че 1 540 000 гласа "за" - или 45% от гласувалите, е значителен вот за шотландската независимост.

"Победата ни означава, че жителите на Великобритания споделят все така едни и същи ценности", коментира Алистър Дарлинг, оглавяващ противниците на независимостта на Шотландия.

По думите му обаче днес не е време за празнуване, а е необходимо в най-скоро време да се тръгне към решаване на проблемите.

"Референдумът не бива да разцепи обществото ни, а напротив - да го сплоти още повече", призова Дарлинг.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц пък заяви, че чувства облекчение от резултата на референдума в Шотландия, в интервю за радио "Дойчландфунк", предаде Франс прес.

"Когато се видя следващия път с Дейвид Камерън, ще му кажа, че според мен е добре да имаме Обединено кралство в обединена Европа", допълни той.

Запитан дали случаят с Шотландия може да отправи сигнал към други страни като Испания или Италия, където също има отцепнически нагласи, Шулц отговори:

"Ако шотландците стигнат сега до разумно културно и икономическо самоопределение, оставайки обаче в Обединеното кралство, това може да стане модел, съдействащ да бъдат задоволени стремежите на други региони."

"Приветствам решението на шотландския народ да запази единството на Обединеното кралство. Резултатът е добър за обединена, отворена и по-силна Европа", каза председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу.

Барозу похвали шотландците за тяхната всеотдайност към Европа.

"Испания е много щастлива, че Шотландия остава с нас", каза испанският премиер Мариано Рахой във видео съобщение", предаде Франс прес.

Той e доволен, че избирателите "направиха избора между сегрегацията и интеграцията, между изолацията и" отворените граници.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че алиансът уважава изцяло избора, направен от шотландския народ и приветства изявлението на британския премиер, предаде Ройтерс.

"Обединеното кралство е сред страните учредителки на НАТО и аз съм уверен, че то ще продължи и занапред да играе водеща роля, за да остане алиансът ни силен", посочи Расмусен в декларация.

САЩ и други съюзници от НАТО изразиха притеснение, че евентуално разцепване на Великобритания, чиито ядрени сили са базирани в Шотландия, ще отслаби важен член на алианса, припомня Ройтерс.

Цяла нощ наблюдавах как шотландците коват история. Голяма избирателна активност, мирен демократически процес – ние трябва да се гордеем с това”, написа в Twitter авторът на „Хари Потър” писателката Джоан Роулинг.

Англичанката, живееща в Единбург, по-рано призова шотландците да се откажат от идеята за отделяне от Великобритания.

Президентът на САЩ Барак Обама приветства запзването на целостта на Великобритания, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

„Чрез дебатите и разгорещените, но мирни дискусии, шотландците напомниха на всички огромния принос, който има Шотландия за Великобритания и за света, като в същото време подкрепиха задържането на областта в Обединеното кралство”, заяви той.

Анализ: Не са само шотландците

Вижте резултатите от анкетата на Дир.бг "Трябва ли Шотландия да бъде независима?">>